Koolstofboeren Altena gaan CO2 vastleggen voor bouwbedrijf

De koolstofboeren in het Land van Altena in Noord-Brabant gaan een samenwerking aan met bouwbedrijf Almbouw in Giessen. De boeren gaan in vier jaar tijd in totaal 200 ton CO2 vastleggen voor het bedrijf.

Koolstofboeren+Altena+gaan+CO2+vastleggen+voor+bouwbedrijf
© Dirk Hol

Landbouwbedrijf Straver in Almkerk, VOF Vermuë-Kivits in Hank, De Graaf VOF in Nieuwendijk en familie Van der Schans in Almkerk zijn de koolstofboeren van het eerste uur. Er staan nog meer koolstofboeren klaar om mee te doen, laat ZLTO, initiatiefnemer van het project, weten.

Voor Almbouw, dat ruim dertig metselaars, schilders en timmermannen in dienst heeft, past samenwerken met deze boeren goed bij de visie van het bedrijf. Eigenaar René Mooy: 'Voor Almbouw is duurzaam ondernemen een logische stap. Onze opdrachtgevers vragen daar steeds meer om en we hebben ons nieuwe pand zo duurzaam mogelijk gebouwd.'

Volgens Mooy doet het bedrijf zijn best om de CO2-emissies zoveel mogelijk te reduceren. 'We wekken zelf energie op. We hebben bewust gekozen voor duurzame bouwmaterialen en vangen regenwater op om dat te hergebruiken. Ons wagenpark is al deels elektrisch en wij proberen zoveel mogelijk binnen de gemeente Altena projecten te realiseren waardoor de uitstoot minimaal is. Maar het lukt niet op de korte termijn om klimaatneutraal te worden. Vandaar dat we wat extra's willen doen. Wij zijn een bedrijf uit Altena met voornamelijk opdrachten in Altena en met medewerkers uit Altena. Daarom past het goed bij ons om dit Carbon Farming-project in Altena te ondersteunen, zodat boeren in Altena extra CO2 kunnen vastleggen op boerenland.'


In de bodem

Koolstofboeren binden CO2 in de bodem door maatregelen die gebruikmaken van de kracht van de natuur. Planten en gewassen zetten CO2 uit de lucht om in biomassa. Diverse maatregelen zorgen ervoor dat de koolstof, die zo wordt gebonden, ook daadwerkelijk wordt vastgehouden in de bodem.

Maatregelen zoals niet-kerende grondbewerking, groenbemesters en compost laten de natuur haar werk doen en vergroten het bodemleven waardoor er meer koolstof bindt in de bodem. Ook akkerranden met diepwortelende plantensoorten binden koolstof uit de atmosfeer in plant en bodem. Naast CO2-binding zijn er nog extra voordelen: de biodiversiteit neemt toe en de landbouw kan beter tegen klimaatextremen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    19° / 7°
    10 %
  • Maandag
    20° / 10°
    30 %
  • Dinsdag
    20° / 11°
    5 %
Meer weer