Kabinet gaat misstanden uitzendbranche harder aanpakken

Het kabinet gaat misstanden bij uitzendbureaus, zoals uitbuiting, onderbetaling, fraude en ondermaatse huisvesting, harder aanpakken. De capaciteit van de Arbeidsinspectie wordt uitgebreid en de maximale boetes worden verhoogd. Daarnaast wordt gewerkt aan de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) waarmee er meer regulering voor de uitzendbranche komt.

Kabinet+gaat+misstanden+uitzendbranche+harder+aanpakken
© Vidiphoto

Dat heeft minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrijdag bekendgemaakt. De wet was al eerder aangekondigd, maar de beoogde invoering vindt later plaats. De minister komt later met een nieuw tijdspad. Wel kondigde hij in een brief aan de Tweede Kamer andere maatregelen aan.

Aan de Wtta wordt al langer gewerkt. Deze wet voorziet in een toelatingsstelsel voor uitzendbureaus en andere bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen. In het nieuwe stelsel mogen uitzendorganisaties alleen aan de slag, als zij zijn toegelaten. Daarvoor moeten zij onder meer een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) indienen, een waarborgsom van 100.000 euro overmaken, laten zien dat zij het juiste loon betalen en hun belastingen betalen. Periodiek wordt gecontroleerd of de uitzendbureaus zich aan de regels blijven houden.


Meer inspecteurs

Ter voorbereiding op de handhaving van de toelatingsplicht in de Wtta wordt de capaciteit van de Arbeidsinspectie uitgebreid met 90 fte. Dit zijn onder meer inspecteurs, juristen, analisten en projectleiders. Zij worden in de loop van 2024 en begin 2025 ingezet. 'Dit betekent dat het publieke toezicht op de uitzendbranche in aanloop naar de inwerkingtreding van de Wtta al op korte termijn aanzienlijk wordt versterkt', schrijft Van Hijum.

In aanvulling op deze uitbreiding wil de minister het toezicht op de uitzendsector verder intensiveren door de Arbeidsinspectie uit te breiden met nog eens 35 fte. Hiermee kan de Arbeidsinspectie haar handhavingscapaciteit gericht op de uitzendsector uitbreiden. Deze mensen worden de komende periode na werving en opleiding ingezet.

Verder werkt de Arbeidsinspectie samen met de Belastingdienst, het het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) binnen het samenwerkingsverband Aanpak Misstanden Uitzendbureaus (AMU). Op aanbeveling van het Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten is dit samenwerkingsverband het afgelopen jaar uitgebreid met een grensoverschrijdend team om gezamenlijke inspecties te kunnen doen en gegevens uit te wisselen met buitenlandse toezichthouders. Stapsgewijs wordt het team uitgebreid naar 48 medewerkers.


Mensenhandel

Daarnaast is het wetsvoorstel Wet modernisering en uitbreiding strafbaarstelling mensenhandel bij de Tweede Kamer in behandeling. Dat wetsvoorstel biedt onder meer handvatten om beter strafrechtelijk op te treden tegen misstanden op de werkvloer.

Het wetsvoorstel ziet toe op de aanpak van arbeidsuitbuiting, introduceert de strafbaarstelling van ernstige benadeling en stelt het voordeel trekken uit arbeidsuitbuiting en ernstige benadeling strafbaar. Dit betekent dat wanneer een persoon of bedrijf via een uitzendbureau arbeidsmigranten tewerkstelt en weet of duidelijke signalen krijgt dat de betreffende persoon door het uitzendbureau ernstig wordt benadeeld of wordt uitgebuit, de inlener strafrechtelijk kan worden aangepakt.


Registratie arbeidsmigranten

Van Hijum meldt verder nog meer voorstellen uit het advies van de Commissie Roemer te willen uitvoeren. Het gaat dan om een betere registratie van arbeidsmigranten in de Basisregistratie Personen (BRP) of de Registratie Niet-ingezetenen (RNI), het verbeteren van de kwaliteit van huisvesting en de ondersteuning aan arbeidsmigranten.

'Ik ben blij dat we met het versterken van toezicht en handhaving de pakkans van malafide uitleners vergroten', zegt de minister. 'Maar toezicht en handhaving zijn niet dé oplossing om misstanden in de uitzendsector aan te pakken. Zonder een manier om malafide uitzendbureaus duurzaam uit de markt te weren, kunnen malafide partijen doorgaan met hun 'vluchtig ondernemerschap' om aan de handhaving te ontkomen. Met de Wtta kunnen we hier een einde aan maken. Ik zie de uitbreiding van de Arbeidsinspectie dan ook als een versterking van de publieke handhaving zowel in aanloop naar als straks samen met de Wtta.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    9° / 8°
    50 %
  • Zondag
    9° / 6°
    95 %
  • Maandag
    8° / 4°
    90 %
Meer weer