Aaltjes uit de tent lokken met wekstoffen werkt tegen AM
Wekstoffen zijn onafscheidelijk verbonden met de ontwikkeling van aardappelmoeheid (AM). Dat stelt André Machado Bertran van HLB na onderzoek naar deze materie. Volgens Bertran horen wekstoffen bij Integrated Crop Management (ICM)- en AM-beleid.
HLB probeert samen met onderzoekspartners voor elkaar te krijgen om aaltjes uit te lokken uit de eitjes te komen, wanneer er in het veld niets voor de beestjes te halen valt. Dat meldt de onderzoeks- en adviesinstelling op haar website. Deze tactiek wordt 'lure and starve' genoemd, ofwel lokken en uithongeren.
Het plan van de onderzoekers is om dat met wekstoffen te doen. Wanneer wekstoffen op grote schaal op een perceel worden toegepast op het moment dat er geen (waard)gewas aanwezig is in jaren voor of na de aardappelteelt, komen de eitjes vruchteloos uit en sterft de aaltjespopulatie.
Volgens HLB is het een nieuwe manier om schade van AM-veroorzakende aaltjes te beheersen. Deze aaltjes betreffen Globodera rostochiensis en Globodera pallida. Dit blijkt uit onderzoek waaraan HLB-onderzoeker Bertran heeft deelgenomen.
Voeding vergaren
Aardappelplanten produceren wekstoffen om voeding te vergaren. Want hoe minder voeding, hoe meer wekstoffen de plant produceert, blijkt uit het onderzoek. Bertran onderzocht samen met collega-onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) niet alleen de invloed van stikstof op de wekstofproductie, maar ook het effect van het bodemleven op wekstoffen.
Betran vindt dat deze bevindingen moeten worden opgenomen in de ICM-aanpak. 'Dat gebeurt nu in Frankrijk. Via praktijkonderzoek wil ik het belang hiervan ook voor de Nederlandse sector aantonen.' Hij noemt aaltjes 'hackers' van de plantcommunicatie met zijn omgeving. Aardappelcysten hebben zichzelf aangeleerd specifieke signalen van de plant te herkennen.
Dit betreft bijvoorbeeld de signalen om te interacteren met het positieve bodemleven en om voeding te genereren uit de bodem. Op zo'n moment van zwakte willen de aaltjes toeslaan. Volgens Bertran heeft het onderzoek veel kennis opgeleverd over het effect van wekstoffen op aaltjespopulaties en daarmee ook op de beheersing van de plaag.
'Als we de kans krijgen om in Nederlandse omstandigheden in veldproeven de waarde van de toepassing van wekstoffen in de praktijk aan te tonen en te demonstreren, dan hebben we een goede strategie om voor te leggen aan het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en andere beleidsmakers', licht de onderzoeker toe.
Samenwerkende bedrijven
Het afgeronde onderzoek is gefinancierd door Holland Innovative Potato. Het Laboratorium voor Nematologie (WUR) en Plant Hormone Biology (UvA) waren het meest betrokken. Ook is er samengewerkt met Plant Breeding van WUR.
Bertran, die per toeval betrokken raakte bij het onderzoek, ziet zeker een rol voor HLB in de toekomst en in de vertaling van dit onderzoek naar de praktijk. 'Hopelijk kan ik samen met mijn collega's van HLB in Wijster financiering vinden om dit verder te ontwikkelen in Nederland.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga PARK 500 W
Nieuw, P.O.A.
-
Stiga PARK 500
Nieuw, P.O.A.
-
New Holland Tractor T5.95 (MG) #145089
Gebruikt, P.O.A.
-
Hemach Rubberschuif vast driepunt 2,25 m
Gebruikt, € 685
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %