BO Akkerbouw vraagt Wiersma teeltvoorschriften aan te passen

BO Akkerbouw wil dat minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) de aanpassingen in de teeltvoorschriften van phytophthora en aardappelmoeheid (AM) doorvoert. Ook heeft de brancheorganisatie Wiersma namens de sector verzocht een nieuw teeltvoorschrift voor het beheersen van doornappel in te voeren.

BO+Akkerbouw+vraagt+Wiersma+teeltvoorschriften+aan+te+passen
© Job Hiddink

De gewenste aanpassingen moeten wat BO Akkerbouw betreft per 1 januari 2025 ingaan. Om de verspreiding van phytophthora te verminderen en het ontstaan van een virulente AM-populatie af te remmen, is Wiersma gevraagd om de norm voor aardappelopslag in het teeltvoorschrift aan te scherpen. Het gaat om een aanscherping van maximaal twee planten per vierkante meter naar maximaal één plant per vierkante meter. Telers moeten uiterlijk 15 juni aan deze norm voldoen.

Daarnaast stelt BO Akkerbouw voor de afdekplicht voor afvalhopen met twee weken te vervroegen naar 1 april, ongeacht de zichtbaarheid van stengels en bladeren. Dit omdat afvalhopen bronnen zijn voor nieuwe phytophthorahaarden.


Ontheffing niet meer nodig in AM-teeltvoorschrift

Op verzoek van de akkerbouwsector is begin 2023 de ontheffingsmogelijkheid voor 2 op 10-aardappelteelt verruimd. BO Akkerbouw vraagt Wiersma om de optie van twee aaneengesloten aardappelteelten na acht jaar geen AM-waardplant op te nemen in de Regeling plantgezondheid, waardoor voor de tweede aardappelteelt geen ontheffing meer nodig is. Overigens geldt deze verruiming niet voor de NAK-pootgoedteelt.


Voor het beheersen van het onkruid doornappel heeft BO Akkerbouw een nieuw teeltvoorschrift voorgesteld. Telers en andere gebruikers van percelen en terreinen moeten de planten vernietigen, voordat het zaad uitvalt. De brancheorganisatie heeft de landbouwminister verzocht dit voorschrift op te nemen in de plantgezondheidsregeling.

De teeltvoorschriften zijn te vinden op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en op de website van de NAK. De NVWA is verantwoordelijk voor de uitvoering en handhaving. De autoriteit schakelt daarvoor de keuringsdiensten NAK, Bloembollenkeuringsdienst en Naktuinbouw in.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    14° / 11°
    95 %
  • Vrijdag
    13° / 6°
    20 %
  • Zaterdag
    12° / 4°
    20 %
Meer weer