'Korter werken en meer verdienen'
De werkeloosheid is laag en dat blijft niet zonder gevolgen. Samen met de hoge inflatie veroorzaakt dat onontkoombare loonsverhogingen. In de boomsector worden plantenacties bij retailers, waarbij arbeid een belangrijke kostenpost is, vaak al een jaar van te voren vastgelegd. Dat gaf hier en daar flinke problemen.
Winstmarges staan onder druk, je kunt eenvoudigweg de stijgende kosten niet zomaar een-op-een doorberekenen, want wij hebben geen glazen bol. Dat doorberekenen zal wel moeten gebeuren om de huishouding gezond te houden. Een terugkerend probleem als loonkosten blijven stijgen zoals de laatste jaren.
Ondanks dat de inflatie nu is gezakt durf ik u bijna te garanderen dat de geleerden, die zeggen dat de inflatie de komende jaren weer normaliseert, ernaast zitten. Zij doen aan wensdenken.
De prijsspiraal gaat door, want gestegen kosten moeten nog steeds worden doorberekend. Als het tegenzit lopen we zo een crisis in. Die crisis wordt veroorzaakt doordat lonen in Nederland veel harder stijgen dan elders in Europa. Onze concurrentiepositie als exporterend land verslechtert.
De verwende ASML's verhuizen op termijn naar het buitenland
De met veel tamtam binnengehaalde multinationals zoeken dan een andere vestigingsplaats. Zelfs de verwende ASML's zullen op termijn naar het buitenland verhuizen. Wim Kok draait zich om in zijn graf. Polderen is uit de gratie. In de Verenigde Staten willen de werknemers bij Boeing 40 procent (ja, u leest het goed) loonsverhoging. Er is al 30 procent geboden maar geweigerd.
Tijdens de coronacrisis kwam het woord graaiflatie om de hoek kijken. Nou, het lijkt erop dat die periode op verschillende manieren nog niet voorbij is. Kijk naar de eisen van onze eigen vakbonden. Op het moment dat onze producten elders goedkoper kunnen worden gemaakt, zeggen onze klanten: toedeloe.
Van onze overheid moeten we meer mechaniseren. Zeer terecht en noodzakelijk. Daar heb je echter wel centen voor nodig en een lange adem. Wij zijn er druk mee bezig, maar omdat onze kwekerij redelijk uniek is, staan mechanisatiebedrijven niet in de rij.
Kortom, de handarbeid gaat voorlopig nog wel door. En als mijn product te duur wordt? Onze klanten hebben genoeg alternatieven.
Het is misschien heel gek wat ik nu zeg, maar soms denk ik: liever de crisis vandaag dan morgen. Iedereen wil korter werken en meer verdienen. Een droom waaruit velen keihard wakker zullen worden.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 6130
1995, P.O.A.
-
Vicon Schudder FANEX 684 SCHUDDER (BS) #25945
Gebruikt, € 12.645
-
Massey Ferguson 6480 Dyna-6
2006, P.O.A.
-
Vicon Schudder FANEX 1124C SCHUDDER (LH) #26770
Gebruikt, € 27.350
Vacatures
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag9° / 8°50 %
-
Zondag8° / 7°95 %
-
Maandag9° / 4°90 %