Tweede Kamer wil minder diertransporten

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het aantal diertransporten vermindert. Ook moet de maximale temperatuur waarop transport mag plaatsvinden omlaag. Daarnaast moet het kabinet proeven laten doen met karkasvervoer om transport met levende dieren te beperken.

Tweede+Kamer+wil+minder+diertransporten
© Henk Riswick

De Tweede Kamer nam dinsdag met een ruime meerderheid drie moties aan waarin het kabinet is gevraagd deze zaken te regelen.

Kamerleden Harm Holman (NSC) en Thom van Campen (VVD) vroegen het kabinet om zich actief in te zetten voor een forse daling van het aantal diertransporten. Zij beogen daarmee twee doelen. Zo willen ze het risico op een pandemie of ziekte-uitbraak verkleinen door minder transportbewegingen. Daarnaast vinden ze vanuit het oogpunt van dierenwelzijn aandacht voor het verminderen van langeafstandstransporten anders dan voor hoogwaardig fokmateriaal.

De Tweede Kamer deed een verzoek om werk te maken van het verlagen van de maximumtemperatuur waarop diertransporten kunnen plaatsvinden. Dit verzoek is al eerder ingediend bij toenmalig landbouwminister Piet Adema. Hij heeft destijds een beleidsregel opgesteld die volgens Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) alleen nog naar de Europese Commissie moet worden gestuurd om officieel te worden ingevoerd. Zij riep landbouwminister Femke Wiersma op dit alsnog te doen en kreeg daarbij veel steun uit de Kamer.


Om langeafstandstransporten verder te beperken, vraagt de Tweede Kamer ook om een proef met de transitie naar karkasvervoer. Daarmee wordt volgens de indieners van deze motie, Kamerleden Dion Graus (PVV) en Van Campen, 'gesleep met levende dieren' vermeden en misstanden tijdens vangen, laden, lossen en transport voorkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    15° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 10°
    20 %
  • Zaterdag
    18° / 10°
    10 %
Meer weer