Coalitiepartijen botsen met Wiersma over veeprikker als 'nationale kop'

Landbouwminister Femke Wiersma is woensdag in aanvaring gekomen met de Tweede Kamer. Aanleiding was haar weigering om snel met een verbod op de veeprikker te komen.

Coalitiepartijen+botsen+met+Wiersma+over+veeprikker+als+%27nationale+kop%27
© Dirk Hol

Een verbod op elektrische drijfmiddelen – ook wel veeprikker, veedrijver of stroomstok genoemd – is ook een wens van de coalitiepartijen PVV, VVD en NSC. De Tweede Kamer heeft in december 2022 al met een grote meerderheid voor zo'n verbod gestemd en wil dat daar uitvoering aan wordt gegeven.

Het is gezien de wens van de drie coalitiepartijen opmerkelijk dat Wiersma zich achter het hoofdlijnenakkoord verschuilt. BBB heeft daarin laten opnemen dat er geen 'nationale koppen' – aanscherpingen – op Europees beleid meer komen en dat bestaande koppen worden geschrapt. 'Dat is de opdracht die de vier coalitiepartijen mij hebben gegeven', reageert de minister.

Kamerlid Dion Graus zegt in dit verband dat zijn partijleider Geert Wilders nooit het hoofdlijnenakkoord had ondertekend als 'dierenmishandeling onder nationale koppen zou vallen'. 'Hij beschouwt zijn katten als kinderen.'


Verhoudingen niet verzuren

Meerdere Kamerleden reageerden geïrriteerd op de weerbarstige houding van de bewindsvrouw. NSC'er Harm Holman waarschuwde de minister dat de verhoudingen tussen haar en de Kamer zouden verzuren. 'Moet de Kamer dan zelf met een initiatiefwet komen? Dat moeten we niet willen.'

De weigering van de minister leidde tot een korte schorsing van het debat. Na de hervatting zei Wiersma 'niet ongevoelig' te zijn voor de wens van de Tweede Kamer. Ze zegde toe rond het herfstreces een voorstel naar de Tweede Kamer te sturen voor een algemene maatregel van bestuur (AMvB) voor een verbod op de veeprikker. Sectorpartijen krijgen binnen het wetgevingstraject nog de kans daarop te reageren.

Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) drukte de minister op het hart om haar 'oren open te houden' tijdens Kamerdebatten. 'We zullen deze wanvertoning maar als een beginnersfout beschouwen', schrijft Bromet er later over op X.


Wiersma ziet een verbod op de veeprikker als een 'nationale kop' op Europese regels omdat de EU-verordeningen voor slachthuizen en veetransporten daarin niet voorzien. Het verbod dat er alsnog gaat komen zal vooralsnog alleen in Nederland gelden.


Alleen bij volwassen dieren

Overigens zijn er al wel andere EU-lidstaten die de regels voor het gebruik van veeprikkers hebben aangescherpt. Bijvoorbeeld dat ze alleen mogen worden ingezet bij volwassen dieren. In Frankrijk mogen de stroomstokken daarom niet bij vleesvarkens worden gebruikt.

Het gebruik van de veeprikkers door boeren, transporteurs en slachters wordt verdedigd door Kamerlid Cor Pierik (BBB). Hij vertelt dat het soms wordt toegepast om een ziek dier 'weer in de benen te krijgen'. De meningen over deze toepassing blijken in de Kamer sterk verdeeld, maar de minister wil wel in de AMvB een uitzondering opnemen voor het gebruik van de stroomstok door veeartsen.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer