VS stapt over op elektronische oormerken voor runderen

De Verenigde Staten (VS) stappen over op elektronische oormerken voor vee dat tussen staten wordt vervoerd. Daarmee wil de overheid dieren beter kunnen traceren.

VS+stapt+over+op+elektronische+oormerken+voor+runderen
© Job Hiddink

De nieuwe regel gaat vanaf 5 november in. Het huidige systeem met plastic oormerken kan problemen geven omdat die niet altijd goed leesbaar zijn en fouten kunnen geven bij de registratie.

Daarom wordt vanaf 5 november een EID- of RFID-chip verplicht voor rundvee en bizons die van de ene staat naar de andere staat wordt vervoerd. Ook runderen die worden gebruikt voor rodeo's en veekeuringen moeten een elektronisch oormerk krijgen.

Deel ziektevrij

Vanwege de vogelgriepuitbraken bij rundvee is de regel extra belangrijk geworden, meldt Agriculture Dive. Met de nieuwe oormerken denkt de overheid bij een uitbraak van een ziekte eventueel bepaalde staten of gebieden ziektevrij te kunnen verklaren.


Kritische veehouders vinden dat deze maatregel vooral leidt tot meer internationale export en dat grote vleesverwerkers met de eer gaan lopen, terwijl boeren de kosten hebben. Overigens heeft de overheid 15 miljoen dollar, bijna 14 miljoen euro, uitgetrokken om de gratis oormerken te kunnen verstrekken.

Dieren die voor 5 november van een oormerk zijn voorzien, hoeven niet over te stappen op een elektronische variant. De oude blijft levenslang geldig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    15° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 10°
    20 %
  • Zaterdag
    18° / 10°
    10 %
Meer weer