Wiersma kiest eigen koers op dierenwelzijn

Een meerderheid van de Tweede Kamer is het niet eens met het standpunt van landbouwminister Femke Wiersma over veeprikkers. Ze wil kijken hoe deze toch kunnen worden gebruikt en volgt daarmee haar eigen koers. Ook bij het werken aan een dierwaardigere veehouderij trekt ze haar eigen plan.

Wiersma+kiest+eigen+koers+op+dierenwelzijn
© dirk hol

Wiersma verdedigt haar standpunt over het gebruik van stroomstootwapens in de veehouderij woensdagmiddag tijdens het debat 'dieren in de veehouderij'. Ze gaat in gesprek met de landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer.

Dat lijkt uit te draaien op botsing met de Kamer. Niet alleen de grootste oppositie partij GroenLinks-PvdA wil een verbod. Ook coalitiepartijen VVD en NSC willen een eind aan het gebruik van veeprikkers.



Wiersma liet vorige week weten dat ze met de betrokken sectoren in gesprek wil over het gebruik van veeprikkers. Ze streeft ernaar met de sector tot een 'gedragen werkwijze' te komen. Voor slachthuizen is het volgens de minister niet mogelijk stroomstootapparatuur op nationale gronden te verbieden.

'De verordening inzake de bescherming van dieren bij het doden geldt voor het aandrijven van dieren binnen slachthuizen. Deze geeft geen ruimte om hiervoor verder strekkende nationale wetgeving op te stellen, zoals een verbod', zei de minister in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren.

Wiersma's voorganger Piet Adema had eerder juist een verbod aangekondigd, na het dringende verzoek van bijna de hele Tweede Kamer. De directe aanleiding waren undercoverbeelden van organisatie Varkens in Nood, die ernstige misstanden met de betreffende stroomstootapparatuur aantoonden.


Dierwaardige veehouderij

Tijdens het debat wordt ook gesproken over de inspanningen die minister Wiersma heeft gedaan voor een dierwaardige veehouderij. Zij stelt dat de sectoren, Dierenbescherming en markt- en ketenpartijen de afgelopen twee jaar hard hebben gewerkt aan een dierwaardige veehouderij.

'Ik wil samen met betrokken partijen komen tot bestuurlijke afspraken met een realistisch tijdpad voor concrete stappen naar een nog dierwaardigere veehouderij, gebaseerd op de zes leidende principes van de Raad voor Dierenaangelegenheden', aldus Wiersma.

De Tweede Kamer heeft dit voorjaar de gewijzigde Wet dieren aangenomen. Daarmee zegt de Kamer: dieren in de veehouderij moeten hun gedragsbehoeften kunnen uitoefenen en ingrepen moeten worden uitgefaseerd. De uitwerking van de wet wordt vastgelegd in een algemene maatregel van bestuur (AMvB). Wiersma gaat hiervoor binnenkort in gesprek met betrokkenen en deskundigen, zoals sectorpartijen, de Dierenbescherming en wetenschappers, om te komen tot bestuurlijke afspraken in de vorm van een convenant.

Dat convenant gaat niet alleen over de AMvB maar ook over het oprichten van een onafhankelijke autoriteit dierwaardige veehouderij, een kennisagenda, pilots en ketendeals. Voor dat laatste heeft de minister in de begroting van volgend jaar 1 miljoen euro beschikbaar gesteld. Zij informeert de Kamer later dit jaar over de voortgang.


Volg het debat over dieren in de veehouderij via Debatdirect.nl..

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 13°
    80 %
  • Vrijdag
    15° / 11°
    90 %
  • Zaterdag
    14° / 8°
    40 %
Meer weer