Structurele aanpassingen in kalversector nodig

Rabobank verwacht tegen 2030 een krimp van de melkveestapel met ongeveer 23 procent in Noordwest-Europa en 30 procent in Nederland ten opzichte van 2023. De beperkte beschikbaarheid van kalveren, zowel uit eigen land als uit het buitenland, vraagt om structurele veranderingen in de kalverhouderij en de bedrijven in de rest van de keten.

Structurele+aanpassingen+in+kalversector+nodig
© Speerstra Feed Ingrediënts

Met de verwachte krimp van de melkveestapel in Noordwest-Europa en de mogelijke aanscherping van de maatregelen voor diergezondheid in Nederland, wordt het moeilijker voor Nederlandse kalverbedrijven en -integraties om kalveren te importeren. Dit beeld schetst Rabobank naar aanleiding van eigen onderzoek. Ook in Nederland zelf zullen minder kalveren beschikbaar zijn. Het aantal kalverplaatsen daalt, wat gevolgen heeft voor de gehele keten.

Ongeveer 45 procent van de in Nederland gehouden vleeskalveren komt momenteel uit het buitenland. De totale kalverimport daalde in 2023 met 10 procent naar 775.000 dieren. De afname van het aantal beschikbare kalverplaatsen door stoppende kalverbedrijven in Nederland verklaart wellicht deels de daling in de kalverimport. Voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek geven aan dat er in Nederland dit jaar 9,8 procent minder kalveren en 13,7 procent minder kalverbedrijven zijn dan in 2023.


Minder, maar groter

Rabobank verwacht dat het aantal kalverbedrijven verder afneemt, terwijl de gemiddelde grootte van de bedrijven toeneemt. Uitbreiding is niet voor alle bedrijven mogelijk vanwege vergunningen en toenemende eisen voor dierenwelzijn bij nieuwbouw. Naar alle waarschijnlijkheid daalt het kalveraanbod, wat leidt tot meer concurrentie om deze dieren.

Een toenemende concurrentie heeft volgens Rabobank uiteenlopende gevolgen voor kalverhouders, afhankelijk van of er bijvoorbeeld sprake is van een contract.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer