Kalverhouder wil vergunning uit 2012 gebruiken ondanks nieuwe regels

Een kalverhouder uit het Gelderse Lunteren pleit bij de Raad van State voor het gebruik van vergunningsregels uit 2012. Een geplande aanbouw was toen al meegenomen in de natuurvergunning. De Arnhemse rechtbank vernietigde dit plan, omdat inmiddels andere regels gelden.

Kalverhouder+wil+vergunning+uit+2012+gebruiken+ondanks+nieuwe+regels
© dirk hol

'De stal is gebouwd, maar mag niet gebruikt worden. Dat is een grote schadepost', zegt de raadsman van vleeskalverhouderij Groeneveld in Lunteren. Hij vroeg de Raad van State in een spoedprocedure om de vergunning voorlopig in stand te laten, zodat er ruim vierhonderd extra dieren gehouden kunnen worden.

De al in 2012 verleende natuurvergunning voor het bedrijf laat die extra dieren toe, zeggen de raadsman van het bedrijf en gemeente Ede. Daar is toen namelijk al rekening gehouden met de uitbreiding, die nu vele jaren later wordt uitgevoerd.

Maar daar dacht de Arnhemse rechtbank anders over. Intussen zijn de regels veranderd en dat betekent dat de oude natuurvergunning nog maar gedeeltelijk geldig is, concludeert zij. Voor de uitbreiding, die met een aanbouw wordt gerealiseerd, is een uitgebreid natuuronderzoek (passende beoordeling) nodig.

Dat onderzoek heeft niet plaatsgevonden en daarom had de gemeente de omgevingsvergunning voor de staluitbreiding nooit mogen verlenen. Een nieuwe, passende beoordeling moet volgens de rechtbank uitwijzen of de uitbreiding kan doorgaan.


Principiële zaak

Voor de Raad van State is het een principiële vraag of nieuwe uitbreidingen passen binnen oude natuurvergunningen waarvoor geen passende beoordeling is gemaakt. Diverse rechtbanken in Nederland vinden een aanvullend natuuronderzoek nodig in zo'n geval. De raadsvoorzitter meldde dat meerdere soortgelijke zaken op tafel liggen. Nog voor het einde van het jaar komt daarover duidelijkheid.

Intussen mag Groeneveld de nieuwe stalaanbouw voorlopig laten staan. Maar de vierhonderd extra vleeskalveren mag hij nog niet stallen. Dat is in 2022 afgesproken met de voorzieningenrechter van de Arnhemse rechtbank. En dat gebeurde met instemming van Milieuwerkgroepen Ede, die deze rechtszaak startte.

Toch zoekt de kalverhouderij volgens de advocate van de Edese milieuorganisatie steeds de grenzen op. Hij is gaan bouwen voordat de omgevingsvergunning definitief is goedgekeurd. En hij hield tegen de afspraken met de voorzieningenrechter in, toch meer dieren. De milieuorganisatie moest gemeente Ede om handhaving vragen. Groeneveld bond in toen de gemeente met een dwangsom dreigde.

De Raad van State doet binnen twee weken uitspraak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    50 %
  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 10°
    70 %
Meer weer