Weuthen Kartoffeltag: 'Grote prijsverschillen en toenemend aardappelareaal'

Er zal een groot verschil in prijs ontstaan tussen de verschillende kwaliteit aardappelen en het areaal neemt in een aantal landen flink toe. Dat zei directeur Ferdi Buffen van het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen onlangs tijdens de Weuthen Kartoffeltag in het Duitse Schwalmtal.

Toch is een definitieve prijs noemen lastig. 'Omdat wij nog niet weten wat van al die laat geplante percelen terechtkomt. Dat betrof toch in veel gebieden 25 procent van de percelen. Houden we dit groeizame weer, dan is er kans dat het normale opbrengsten oplevert. Maar het betekent ook dat boeren die de aardappelen lang door laten groeien, veel risico's moeten nemen. Met de ervaringen van afgelopen jaar doe ik pas een uitspraak als de aardappelen achter de planken liggen', benadrukt Buffen.

'Ik verwacht met de areaaluitbreiding dat we meer aardappelen krijgen dan vorig jaar, maar ik verwacht ook dat we in bepaalde landen een goede kwaliteit kunnen exporteren. Er zal een groot verschil komen tussen minder goede aardappelen en aardappelen van topkwaliteit van bijvoorbeeld Hollandse klei, waar ik toch in Zuid-Europa en aan andere kanten van de wereld goede kansen zie om ze tegen goede prijzen te verkopen', zegt de directeur van Weuthen.


Extreem aantrekkelijk gewas

Het aardappelareaal groeit de komende jaren fors in bepaalde landen. 'Aardappelteelt is vergeleken met andere gewassen extreem aantrekkelijk. Telers hebben de afgelopen jaren goed verdiend. Daarom hebben we in Europa een uitbreiding van gemiddeld 6 procent. De uitbreiding kwam er vooral in Duitsland en België, omdat daar nog areaal beschikbaar is. In Nederland niet. Maar als het de totale Europese prijs omhoogtrekt, dan betekent dat ook goede prijzen voor Nederlandse telers', legt Buffen uit.


Hoewel er genoeg uitdagingen liggen, ziet de toekomst voor aardappeltelers er volgens de directeur van Weuthen positief uit. 'We zagen dit jaar een enorme druk van phytophthora. Als de politiek ons middelen verbiedt, dan wordt het wel een uitdaging om het gewas gezond te houden. Er is werk te doen. We hebben rassen nodig die beter tegen phytophthora, andere ziektes en droogte kunnen. Dat is uitdagend, maar daar staan deze mensen voor', stelt hij.

'Ik zie wel dat er de komende jaren oplossingen komen. Tot nu toe was de Europese aardappelsector heel competitief en volgens mij blijft dat zo. De verwerkende industrie is nog steeds van plan veel capaciteit bij de bouwen. Daar kan de sector alleen maar van profiteren, verwacht Buffen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    50 %
  • Dinsdag
    20° / 11°
    5 %
  • Woensdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer