Wolvenprovincies zien anticonceptie niet zitten en willen resultaten

De vijf wolvenprovincies Drenthe, Friesland, Gelderland, Overijssel en Utrecht lopen niet warm voor de suggestie van PVV-Kamerlid Dion Graus om anticonceptie bij wolven toe te passen. Liever zien zij actieve en passieve beheermaatregelen.

Wolvenprovincies+zien+anticonceptie+niet+zitten+en+willen+resultaten
© Vidiphoto

Dat stellen de provincies in een gezamenlijk statement, ondertekend door verantwoordelijk gedeputeerde Egbert van Dijk (Drenthe), Harold Zoet (Gelderland), Matthijs de Vries (Friesland), Maurits von Martels (Overijssel) en Mirjam Sterk (Utrecht).

Graus stelde voor wolven een hormonale prikpil te geven of chemische sterilisatie toe te passen met behulp van een verdovingsgeweer, de zogeheten dart-methode. Een Kamermeerderheid ging met Graus' idee mee en wil dat het kabinet de mogelijkheid hiertoe gaat onderzoeken. De provincies stellen dat de voorgestelde anticonceptiemethoden kunnen werken bij populaties hoefdieren en grazers, maar niet bij in het wild levende roofdieren.

'Meerdere ervaringsdeskundigen wijzen op de enorme complexiteit rondom het darten van roofdieren. Simpelweg omdat het benaderen van wolven op korte afstand in de vrije natuur vrijwel onmogelijk is', aldus de provincies in hun statement.


Maatregelen met met resultaat

De provincies doen een dringend beroep op de Tweede Kamer voor werkbare maatregelen die resultaat opleveren. 'Wat ons betreft dient de inzet zich primair te richten op de-escalatie rond veiligheid en beheersbaarheid van de wolvenpopulatie. Dit is uiteindelijk vooral in het belang van de wolf zelf', stellen de provincies.

'Juist nu rekenen wij op een haalbare en praktische uitvoering daarvan, met het oog op een leefbare maatschappij. Daarom vinden de provincies dat de actuele situatie geen ruimte meer biedt voor verder onderzoek en experimenten. Dit zal niet bijdragen aan oplossingen op de korte termijn en zal leiden tot verdere vermindering van maatschappelijk draagvlak en onnodige risico's rond veiligheid.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    15° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 10°
    20 %
  • Zaterdag
    18° / 10°
    10 %
Meer weer