Toename aantal wolven lijkt af te vlakken in Nederland

De stijging van het aantal wolven dat zich in Nederland vestigt, begint af te vlakken. Dat concludeert BIJ12, dat de wolvenstand en de afhandeling van schade door wolven doet. Tijdens de laatste telling in mei waren er elf roedels. BIJ12 rapporteert drie keer per jaar over het aantal wolven in Nederland.

Toename+aantal+wolven+lijkt+af+te+vlakken+in+Nederland
© Vidiphoto

De voortgangsrapportage van BIJ12 gaat over de activiteit van de wolf in Nederland in de periode van 16 februari tot en met 17 mei 2024. In die periode telde de uitvoeringsorganisatie van de provincies elf wolvenroedels. Vorig jaar rond deze tijd waren dat er negen. Daarnaast zijn er twee solitaire gevestigde wolven.

Het is volgens BIJ12 opvallend dat het aantal roedels dit jaar niet meer is gestegen. Tussen 2019 en 2021 was er één wolvenroedel in Nederland. In 2022 was dit gestegen tot vier en in 2023 tot negen. Met elf wolvenroedels in 2024 lijkt de eerdere stijging af te vlakken.


Schade

BIJ12 kreeg van 16 februari tot en met 17 mei 217 meldingen van vermoedelijke wolvenschade aan landbouwhuisdieren. De meeste meldingen – 90 – kwamen uit Gelderland. DNA-analyse toonde in 190 gevallen met zekerheid aan dat het om wolvenschade ging en vijf keer vermoedelijk. Dertien keer werd het DNA van een hond aangetoond. In 7 gevallen gaf de analyse geen resultaat en in 2 gevallen was DNA-afname of -analyse niet mogelijk. Vanuit de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Limburg heeft BIJ12 in die periode geen meldingen ontvangen.

De laatste maanden komen de meeste schademeldingen uit Utrecht en de Gelderse Vallei. In Drenthe worden de meldingen opvallend minder.


Welpen

Bij tien van de elf Nederlandse wolvenroedels is bevestigd dat er minimaal 55 welpen zijn geboren. De meeste, 38, werden gezien bij de verschillende roedels in Gelderland. Daarvan zijn er 11 vastgelegd op een wildcamera bij de roedel op de Zuidwest-Veluwe.

Hoeveel wolven er in totaal leven in Nederland, is volgens BIJ12 niet exact te bepalen. De organisatie schat dat het er tussen de 104 en 124 zijn. Ongeveer 10 daarvan zijn zwervende exemplaren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 13°
    95 %
  • Donderdag
    17° / 12°
    95 %
  • Vrijdag
    15° / 10°
    95 %
Meer weer