Friese gedeputeerde Eke Folkerts Europees rapporteur leefbaarheid platteland

De Friese BBB-gedeputeerde en voormalig NAJK-bestuurder Eke Folkerts is benoemd tot rapporteur voor een nieuw Europees rapport gericht op de leefbaarheid van plattelandsgebieden.

Friese+gedeputeerde+Eke+Folkerts+Europees+rapporteur+leefbaarheid+platteland
© Raad van Europa

Dit rapporteurschap valt onder het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa en richt zich op het behoud en de ontwikkeling van vitale plattelandsregio's in Europa. Folkerts, in Friesland onder meer verantwoordelijk voor financiën, grondzaken en erfgoed, gaat hier samen met de Zwitserse collega Urs Janett mee aan de slag.

Folkerts en Janett zullen een rapport opstellen en aanbevelingen formuleren voor maatregelen die bijdragen aan het leefbaar houden van plattelandsgebieden. Hierbij wordt specifiek aandacht besteed aan de discussie rond het thema 'Elke Regio Telt', waarin de belangen van landelijke gebieden evenredig moeten worden meegewogen in beleidsvorming. Het definitieve rapport wordt begin 2026 gepresenteerd aan alle leden van het congres.


'Vitale plattelandsgebieden essentieel'

Het nieuwe mandaat is een antwoord op de toenemende uitdagingen die veel plattelandsgebieden in Europa ervaren, zoals bevolkingskrimp, economische achteruitgang en beperkte toegang tot voorzieningen. 'Het behoud van vitale plattelandsgebieden is essentieel voor een evenwichtig en duurzaam Europa', zegt Folkerts. 'We willen ervoor zorgen dat landelijke regio's niet worden vergeten in de discussies over regionale ontwikkeling in Europa en dat elke regio, ongeacht de bevolkingsdichtheid, de steun en middelen krijgt die het verdient.'

Het Congres van Lokale en Regionale Overheden is een adviesorgaan van de Raad van Europa dat zich richt zich op de bevordering van democratie, mensenrechten en goed bestuur op lokaal en regionaal niveau in 46 lidstaten. Het Congres vertegenwoordigt daarmee meer dan 130.000 gemeenten en provincies.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer