'De richting van Europa is minder voer importeren'

'Al dertig jaar geleden is in Europa besloten dat ze af willen van veehouderij op basis van importvoer', las ik eens bij Foodlog. Vanuit Europees perspectief is het vreemd dat wij op grootschalige basis veevoer importeren uit Zuid-Amerika terwijl dit ook in het oosten van Europa geproduceerd kan worden.

%27De+richting+van+Europa+is+minder+voer+importeren%27
© Dirk Hol

Als je dan ook varkens en kippen in Oost-Europa houdt, kun je de mest daar ook meteen plaatsen. Een lokaal mestoverschot wordt immers alleen veroorzaakt door importvoer. Vanuit deze visie is er ook maar één remedie tegen het mestoverschot: geen vee houden op basis van importvoer.

Eind jaren negentig wilde de toenmalige landbouwminister Jozias van Aartsen de varkenshouderij al met 25 procent inkrimpen. Omdat hij dit wilde realiseren met een generieke korting wist de varkenshouderij dit via de rechter terug te brengen tot 10 procent. Het was de eerste stap in de richting die eerder in Europa besloten was.

In 2019 kwam Tjeerd de Groot met zijn plan om de varkens- en pluimveehouderij te halveren. De melkveehouderij hoefde van De Groot niet te krimpen. Hij wilde 'kringlooplandbouw', wat in feite een eufemisme was voor landbouw zonder importvoer. Het was een radicale stap in de richting die eerder in Europa besloten was.

Het maakt niet uit of de minister van VVD, CU, D66 of BBB is, het beleid ligt steeds in lijn met Europa

Bennie Stevelink, melkveehouder in Deurningen (OV)

Nu komt landbouwminister Femke Wiersma met de nieuwe productieplafonds: 25 procent krimp voor de varkenshouderij, 17 procent voor de pluimveehouderij en slechts enkele procenten voor de melkveehouderij. Het ligt in lijn met wat eerder in Europa besloten is: inkrimping van veehouderij met importvoer.

Dat Wiersma stappen zet die in lijn liggen met de richting van Europa kan weleens een zoenoffer zijn om in de nabije toekomst enige vorm van derogatie in Brussel weer bespreekbaar te krijgen. We weten inmiddels dat we niets meer kunnen halen zonder eerst wat te brengen.

Het maakt niet uit of de minister van VVD, CU, D66 of BBB is. Het beleid ligt steeds in lijn met de richting van Europa. Het enige verschil is dat een minister van de ene partij wat sneller gaat dan van de andere partij, de richting blijft hetzelfde. Het betekent dat Caroline van der Plas met haar pogingen de omvang van de varkens- en pluimveehouderij te behouden een achterhoedegevecht voert.

Dat de melkveehouderij niet veel hoeft te krimpen, komt omdat koeien grotendeels worden gevoerd met ruwvoer van Nederlandse bodem. Dan moeten die koeien natuurlijk wel grondgebonden zijn. Vandaar de eis uit Brussel dat de melkveehouderij grondgebonden moet worden. Ook dat komt overeen met de richting van Europa.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer