'Kabinet moet aansluiting houden met de samenleving'

De grootste fout van het vertrekkende kabinet is dat ze geen aansluiting hielden met de samenleving. Zowel wat betreft de immigratie als verduurzaming. Vooral D66 stak de neus in de lucht en negeerde signalen uit de samenleving.

%27Kabinet+moet+aansluiting+houden+met+de+samenleving%27
© Dirk Hol

De meeste mensen hebben geen bezwaar tegen een controleerbaar aantal echte vluchtelingen opvangen, maar hebben bezwaar tegen de oncontroleerbare instroom van mensen die helemaal geen vluchteling zijn. Het gaf veel mensen het gevoel dat ze hun eigen land kwijtraakten.

Met verduurzaming hetzelfde. De meeste mensen begrijpen wel dat wij verantwoording dragen voor de schepping. Maar de onverschilligheid en het dedain over de economische bestaansmogelijkheid op het platteland maakte dat niet alleen boeren, maar ook veel niet-agrariërs zich bedreigd voelden in hun bestaan. Toen Sigrid Kaag ook nog eens de indruk wekte neer te kijken op het gewone volk, werd ze met pek en veren overgoten en het land uitgejaagd.

Het negeren van signalen uit de samenleving leidde tot een forse tegenreactie, wat zich manifesteerde in de verkiezingsuitslag. Wat betreft de immigratie leidde dat ertoe dat de PVV de grootste werd en wat betreft verduurzaming boekte BBB forse winst. Alle boeren en tuinders in Nederland zijn electoraal minder dan één zetel. Van de zeven zetels die BBB heeft gehaald, komen er dus ruim zes van niet-agrariërs. Hieruit blijkt dat er ook nogal wat mensen buiten de landbouw zich bedreigd voelden in hun bestaan.

Het negeren van signalen uit de samenleving leidde tot een forse tegenreactie, wat zich manifesteerde in de verkiezingsuitslag

Bennie Stevelink, melkveehouder in Deurningen

Het grootste risico voor het nieuwe kabinet is dat ze dezelfde fout maken in tegenovergestelde richting. Dat zij tegemoet willen komen aan de verwachting van radicale boeren met de rug naar de samenleving.

In Noord-Brabant schijnt dat al te zijn gebeurd. De tweede B van BBB, dus de burgers, zijn uit de BBB-fractie in Provinciale Staten gestapt. Te eenzijdig boerenbelang en geen oog voor de niet-agrarische burgers. In een dichtbevolkt land als Nederland is behoefte aan een platteland met natuur en recreatieve waarde. Daar moet rekening mee worden gehouden en op een evenwichtige manier invulling aan worden gegeven.

Het nieuwe kabinet moet dus een gematigde koers varen. Slaagt het nieuwe kabinet hier niet in, dan vrees ik dat wij bij de volgende verkiezingen opnieuw een tegenreactie krijgen in tegenovergestelde richting waarbij GroenLinks-PvdA en D66 de grootste worden. Voor de lange termijn is het dus in ons eigen belang om aansluiting te houden met de samenleving.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer