'Moeilijke jaren voor de boeg'

Een verlies aan plaatsingsruimte voor mest van 11 tot 45 procent in 2030, zo las ik in Nieuwe Oogst. Opvallend is dat in de oostelijke provincies het verlies door met nutriënten verontreinigde (NV) gebieden, bufferstroken en het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) groter is dan door het verlies van derogatie. Landelijk wordt het verlies door het Nationaal Programma Landelijk Gebied geschat op 275.000 hectare.

%27Moeilijke+jaren+voor+de+boeg%27
© Dirk Hol

Als we uitgaan van 170 kilo stikstof per hectare, dan komt dat neer op een vergroting van het mestoverschot van zo'n 47 miljoen kilo stikstof. Dit komt overeen met 11,7 miljoen ton mest, wat overeenkomt met 424.000 koeien. Dat is ruim 25 procent van de huidige veestapel. Het verlies van plaatsingsruimte door verlies van derogatie komt hier nog bovenop. Zelfs bij een krimp van de veestapel met 30 procent blijft er een groot mestoverschot.

Er zijn grote verschillen per regio. Zo zal er een groot verschil zijn tussen het westen van provincie Overijssel en het oosten (Twente). Specifiek voor Twente verwacht ik dat het verlies aan plaatsingsruimte door bufferstroken, NV-gebieden, beekdalen, het PPLG en het verlies van derogatie weleens ver boven de 60 procent kan uitkomen.

Het intrekken van derogatie is niet nodig om Nederland te dwingen tot een krimp van de veestapel. Er zijn genoeg andere factoren die een forse krimp van de veestapel veroorzaken. Hier moet Brussel van doordrongen worden.

Het intrekken van derogatie is niet nodig om Nederland te dwingen tot een krimp van de veestapel

Bennie Stevelink, melkveehouder in Deurningen

Landbouwminister Femke Wiersma is vorige week naar Brussel gegaan voor een charmeoffensief om derogatie bespreekbaar te maken. Een week later kwam PPV-voorman Geert Wilders met een irritatieoffensief door niet mee te doen aan de boycot tegen de Hongaarse premier Viktor Orbán. Met dit soort vrienden in het kabinet heb je geen vijanden nodig.

Toen bekend werd dat Wiersma de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) zou worden, werd ze beschreven als lichtgewicht. Maar tot nu toe ontpopt zij zich als stabiele factor die inhoudelijk deskundig is. Wilders, die al jaren in de politiek zit en winnaar is van de verkiezingen, ontpopt zich daarentegen als een ongeleid projectiel die eerst zijn minister-president een mes in de rug stak en vervolgens de LVVN-minister.

Niet alleen in Nederland staan moeilijke jaren voor de boeg, dat geldt voor heel Europa. We moeten de veroveringstocht van de Russische president Vladimir Poetin stoppen zonder het te laten escaleren tot een Derde Wereldoorlog. Dat moeten we waarschijnlijk doen zonder hulp van de Verenigde Staten en mét interne sabotage van Orban en trawanten. En met figuren als Wilders zullen de jaren nog moeilijker worden voor Europa én voor de boeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer