Mercosur-deal dichterbij ondanks zorgen over landbouw

De onderhandelingen tussen de Europese Unie (EU) en landen van de Mercosur over een handelsverdrag hebben de afgelopen dagen 'aanzienlijke vooruitgang' geboekt. Dat melden ingewijden aan persbureau Reuters. De EU onderhandelt al 25 jaar over een handelsverdrag met Mercosur, dat bestaat uit Argentinië, Brazilië, Uruguay, Paraguay en sinds kort ook Bolivia.

Mercosur%2Ddeal+dichterbij+ondanks+zorgen+over+landbouw
© Dirk Hol

Onderhandelaren waren donderdag en vrijdag bijeen in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia om te praten over de langverwachte overeenkomst. Het Mercosur-pact zou een markt van ruim 700 miljoen consumenten kunnen creëren en het grootste vrijhandelsverdrag uit de geschiedenis van de EU worden.

'De onderhandelingsronde verliep erg goed. Er is aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van milieu en overheidsopdrachten', vertelt een van de bronnen bij het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, waar de gesprekken werden gehouden. Volgens deze persoon zou over een paar weken een nieuwe onderhandelingsronde moeten plaatsvinden.


Oneerlijke concurrentie

Maar niet iedereen is voor een handelsverdrag. Met name vanuit Europa klinkt kritiek. Zo vreest Frankrijk dat een dergelijk verdrag schadelijk kan zijn voor bijvoorbeeld de landbouw in het land. Die zorgen zijn er ook in Nederland. Een Kamermeerderheid vond vorig jaar dat landbouw geen onderdeel mag zijn van de overeenkomst. De partijen die tegen waren, vreesden dat het verdrag leidt tot een 'forse toename van oneerlijke concurrentie voor Europese boeren'.


Maar volgens de onderhandelende EU-ministers is het 'dringend nodig de tot nu toe geboekte vooruitgang veilig te stellen en de onderhandelingen af te ronden'. Dat schrijven zij in een brief in handen van Reuters. 'Wij geloven dat alle elementen aanwezig zijn om de onderhandelingen snel af te ronden tegen het einde van 2024.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer