Stichting maakt duurzaamheidskosten inzichtelijk

Stichting Milieukeur (SMK), de beheerder van duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof, gaat in overleg met supermarkten consumenten inzicht geven in welke extra kosten boeren en tuinders moeten maken voor een duurzame teelt en voor hun certificering.

Stichting+maakt+duurzaamheidskosten+inzichtelijk
© Vidiphoto

Aldi, Lidl, Jumbo en Superunie hebben toegezegd hieraan mee te werken, meldt SMK. Deze ketens nemen de duurzaamheidsvergoeding op in de inkoopprijs en vermelden deze apart op inkoopcontracten en facturen. Het uitgangspunt is dat de vergoeding in de keten zichtbaar blijft en uiteindelijk wordt uitbetaald aan boeren en tuinders. SMK publiceert de hoogte van de vergoeding. Deze is gebaseerd op onafhankelijk onderzoek.

De vergoeding is voorlopig vastgesteld voor onbewerkte aardappelen, groenten en fruit. De compensatie is volgens SMK van belang voor boeren en tuinders om verdere stappen te zetten in de verduurzaming. Het is de bedoeling van SMK dat ook voor andere productgroepen die vallen onder het PlanetProof-keurmerk de duurzaamheidskosten worden berekend.


Onderdeel van landbouwakkoord

SMK zegt verheugd te zijn over de medewerking van de supermarkten. Ook kijkt de beheerder van PlanetProof ernaar uit dat boeren en tuinders meer duidelijkheid krijgen over de vergoeding van de kosten voor verduurzaming als beloning voor hun inspanningen. Het inzichtelijk maken van de duurzaamheidskosten is mede geïnspireerd op een onderdeel uit het conceptlandbouwakkoord van 2023, meldt SMK.

Voorafgaand aan het vastleggen van de duurzaamheidsvergoeding heeft SMK de Autoriteit Consument & Markt (ACM) verzocht een voorlopige zienswijze te geven met betrekking tot de mededinging. ACM oordeelt dat er geen sprake is van beperking. Ook staat de autoriteit toe dat SMK de regeling voor de duurzaamheidsvergoeding introduceert en met supermarkten hierover afspraken maakt.


Meerkosten berekend

De duurzaamheidsvergoeding is een compensatie voor de gemiddelde extra kosten die telers maken voor de duurzamere teelt en voor de certificering. Onderzoeksbureau CLM Onderzoek en Advies heeft de meerkosten per hectare berekend op basis van de bovenwettelijke eisen van het keurmerk en de investeringen die daarvoor nodig zijn. Verder zijn ook de administratiekosten en de kosten voor de certificatie daarin meegenomen.

De hoogte van de duurzaamheidsvergoeding voor aardappelen, groenten en fruit publiceert SMK op de website van On the way to PlanetProof. Vanaf nu hebben de supermarkten de tijd om de duurzaamheidsvergoeding in te regelen in samenwerking met hun ketenpartners. Uiterlijk met ingang van 2025 is de betreffende vergoeding van toepassing op alle inkoop van deelnemende supermarkten.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer