TopCrop geeft certificering bredere en internationalere uitstraling

Met het certificeringsschema TopCrop is het voormalige Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK) in een nieuw jasje gestoken. De nieuwe naam TopCrop, huisstijl en eigen website moeten bijdragen aan een bredere en meer internationale uitstraling en hogere duurzaamheidsstandaard.

TopCrop+geeft+certificering+bredere+en+internationalere+uitstraling
© Job Hiddink

TopCrop zorgt ervoor dat voedsel- en voederveiligheid zijn geborgd in akkerbouwketens. Alle ketenpartijen uit de sectoren uitgangsmateriaal, teelt, handel, verwerking en loonwerk werken hiervoor nauw samen. Binnen de nieuwe Stichting TopCrop hebben zij zitting in het College van Deskundigen (CvD), het adviesorgaan van het bestuur. De oprichting van de stichting draagt bij aan een onafhankelijkere positie van het certificeringsschema, meldt BO Akkerbouw in een persbericht.

Vanuit Cosun Beet Company heeft Job Jan Simmelink zitting in het CvD. 'TopCrop biedt ons de mogelijkheid de certificering beter te positioneren en dan vooral om internationaal een betere aansluiting te realiseren', stelt hij. 'We willen bij onze afnemers benadrukken dat de kwaliteit en veiligheid van onze producten zijn gewaarborgd. Telers die TopCrop zijn gecertificeerd voldoen aan allerlei voorschriften, wat de kern van de certificering is. Daarnaast weten afnemers dankzij het TopCrop-certificaat dat producten volgens de hoogste duurzaamheidsstandaard worden geteeld.'

SAI-platform

Volgens Simmelink kunnen afnemers erop vertrouwen dat de producten van gecertificeerde akkerbouwers voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen voor de primaire productie volgens het Sustainable Agriculture Initiative (SAI)-platform.

TopCrop is gelijkwaardig aan de Farm Sustainability Assessment (FSA) 3.0, de internationale standaard voor duurzaamheid, op het niveau goud. 'De borging van duurzaamheid is enorm van belang. Onze afnemers moeten hierover rapporteren. Met TopCrop weten ze dat producten volgens de hoogste standaard worden geteeld. Die uniformering in de akkerbouw is waardevol', licht het CvD-lid toe.

Certificaten automatisch omgezet

In Nederland zijn ongeveer zevenduizend akkerbouwers gecertificeerd onder TopCrop. Voor hen verandert op dit moment niets. Bestaande VVAK-certificaten blijven geldig en worden automatisch omgezet naar TopCrop. Inhoudelijk is het certificeringsschema ook ongewijzigd.

Informatie voor deelnemers wordt gestructureerd aangeboden op de nieuwe website topcrop.nl. Verder zijn de benodigde documenten waar mogelijk vereenvoudigd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    10 %
  • Zondag
    19° / 7°
    10 %
  • Maandag
    20° / 10°
    30 %
Meer weer