Drenthe maakt aanspraak op maximaal bedrag voor hulp aan PAS-melders

Provincie Drenthe vraagt het maximale bedrag van 7,9 miljoen euro aan bij het Rijk om oplossingen voor Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders te realiseren. De provincie wil drie subsidieregelingen instellen: een voor emissiereducerende technieken, een voor omvorming en extensivering en een verplaatsingsregeling.

Drenthe+maakt+aanspraak+op+maximaal+bedrag+voor+hulp+aan+PAS%2Dmelders
© Joost de la Court

Het betreft geld uit de zogenoemde Regeling provinciale maatregelen PAS-melders 2024 (Rpmp) die recent door landbouwminister Femke Wiersma werd aangekondigd. Eerder lieten andere provincies, waaronder ook Friesland en Flevoland, weten van de regeling gebruik te willen maken.

Gedeputeerde Jisse Otter (BBB): 'Wij doen een aanvraag omdat we PAS-melders in onze provincie willen helpen. Maar we zijn ook realistisch. Het is moeilijk te voorspellen hoeveel bedrijven we precies kunnen helpen. De grootste hindernissen voor legalisatie blijven namelijk bestaan.'


De Gelderse gedeputeerde doelt op staatssteunregels, additionaliteit en aanhoudende onzekerheid over de werking van emissiereducerende technieken. Daarnaast is de juridische situatie op dit moment weerbarstig en kunnen uitspraken van de Raad van State grote invloed hebben op mogelijke oplossingsrichtingen.


Oplossing PAS-melders uit andere richting

'Ondanks alle uitdagingen kunnen we met deze middelen weer een aantal PAS-bedrijven helpen. Maar voor de meerderheid van de PAS-melders zal de oplossing uit een andere richting moeten komen. Daarom blijven we aandacht vragen voor een houdbare oplossing voor alle PAS-melders bij de minister. Het gaat wel om hun bedrijf en hun toekomst', stelt Otter.

De Rpmp heeft in totaal vier aanvraagmomenten, verspreid over 2024 tot en met 2026. Voor de aanvraagrondes in 2025 en 2026 komt opnieuw budget beschikbaar en kijkt de provincie of het ook mogelijk is om gebruik te maken van individuele maatwerkoplossingen of vrijwillige aankoop van stoppende PAS-bedrijven. In totaal heeft Wiersma 226,9 miljoen euro gereserveerd voor de regeling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zaterdag
    15° / 4°
    10 %
  • Zondag
    14° / 8°
    30 %
Meer weer