Stap voorwaarts in hulp aan PAS-melders: provincies krijgen geld

Update - Provincies kunnen zich vanaf maandag melden voor een regeling om hulp te bieden aan boeren die door stikstofbeleid in de problemen zijn gekomen, de PAS-melders. Het budget van 226,9 miljoen euro komt in de komende drie jaar in vier tranches beschikbaar.

Stap+voorwaarts+in+hulp+aan+PAS%2Dmelders%3A+provincies+krijgen+geld
© Dirk Hol

Het ministerie van Landbouw Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft de regeling in de Staatscourant gepubliceerd. Het geld is bedoeld voor het legalisatieprogramma PAS-melders dat door het vorige kabinet is gelanceerd.

Provincies mogen zelf kiezen hoe zij bedrijven helpen met het geld dat ze krijgen uit Den Haag. Zij kunnen bijvoorbeeld het bedrijf van de PAS-melder uitkopen. Een andere mogelijkheid is om een ander boerenbedrijf op te kopen en de stikstofruimte doorgeven aan een PAS-melder.


Aankopen stikstofruimte

Naast het aankopen van stikstofruimte om boeren van een NB-vergunning (Natuurbescherming) te voorzien, kunnen uit het budget ook schadeloosstellingen worden betaald of het opkopen roerend goed als dat het gevolg is van een functieverandering of gebruiksbeperking. Ook financiering van extensivering en emissie reducerende innovaties is een optie of het aankopen van grond voor het creëren van bufferzones.

Ook kunnen er wellicht innovatieve of technische oplossingen worden gevonden waarmee de betreffende PAS-meldersbinnen hun bestaande toestemming kunnen blijven en geen aanvullende vergunning meer nodig hebben

Het gepubliceerde bedrag valt lager uit dan de 250 miljoen euro die het vorige kabinet in de voorjaarsnota reserveerde. Dat is onder andere het gevolg van uitvoeringskosten en reserveringen voor de inzet van zaakbegeleiders die PAS-melders ondersteunen in het proces naar legalisatie. Deze reserveringen zijn gebaseerd op inschattingen. Dat kan aanleiding zijn om deze regeling te wijzigen en het regelingsbudget te verhogen of te verlagen, aldus het ministrie.


Ten onrechte PAS-melder

Tijdens het debat over de stikstofaanpak afgelopen woensdag uitte Kamerlid Thom van Campen (VVD) kritiek op het legalisatieprogramma voor de PAS-melders. Tot nu toe is er nog geen boer gelegaliseerd door extern salderen met beschikbare stikstofruimte. Sterker nog, de PAS-melders die wel gelegaliseerd zijn voldeden al aan de voorwaarden voor de NB-vergunning, bleek uit nader onderzoek. Zij werden ten onrechte aangemerkt als PAS-melders.

Naar aanleiding van de openstelling van het budget voor de provincies heeft Van Campen Kamervragen gesteld. De VVD’er wil onder meer weten welke maatregelen minister Femke Wiersma (LVVN) gaat nemen om het legaliseren middels extern salderen te bevorderen. Ook wil hij weten hoe effectief het beschikbare geld daarvoor wordt ingezet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer