Onderzoek: richtlijnen nodig om landbouwgrond te beschermen tegen energie

Er zijn heldere richtlijnen nodig voor Agri-PV, het combineren van landbouw met de productie van zonne-energie op dezelfde grond. De richtlijnen zijn nodig om te voorkomen dat landbouwgrond vooral voor energie wordt gebruikt.

Onderzoek%3A+richtlijnen+nodig+om+landbouwgrond+te+beschermen+tegen+energie
© Vidiphoto

Dat stellen deskundigen van Wageningen University & Research (WUR), TNO en Renergize Consultancy in een adviesstuk dat volgt op de Kamerbrief 'Aangescherpte voorkeursvolgorde zon'. Daarin gaf het kabinet aan dat het gebruik van landbouwgrond voor zonneparken onwenselijk is, tenzij het ook voor voedselproductie wordt gebruikt.

Met de voorkeursvolgorde wil het kabinet zorgen voor evenwicht tussen duurzame energieproductie en voedselzekerheid. Om daarvoor goede kaders te stellen aan boeren, projectontwikkelaars en beleidsmakers, is een heldere definitie van Agri-PV noodzakelijk.

De experts noemen vier eisen waar Agri-PV aan moet voldoen. Zo moeten projecten al tijdens de planningsfase toetsbaar worden om het vergunningsproces soepel te laten verlopen. Ook moeten plannen worden beoordeeld op basis van intensiteit en verdeling van zonlicht over de gewassen. Verder moet de combinatie van landbouw en energieopbrengst bijdragen aan efficiënt water-, gewasbeschermingsmiddelen- en landgebruik en moet de agrarische activiteit te allen tijde worden voortgezet.


Gewasbelichtingstoets

Als het aan het team deskundigen ligt, zou een gewasbelichtingstoets de basis moeten zijn voor de definitie van Agri-PV. Deze toets berekent hoeveel licht de gewassen ontvangen, afhankelijk van de opstelling en dichtheid van de zonnepanelen. Dit criterium is vooraf toetsbaar en helpt om de balans tussen gewasopbrengst en energieproductie te garanderen.

De aanbevelingen voor deze richtlijnen zijn gebaseerd op inzichten uit lopende Agri-PV projecten, waaronder het vijfjarige project 'Sunbiose', en (inter)nationale wetenschappelijke literatuur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zaterdag
    16° / 2°
    10 %
  • Zondag
    14° / 8°
    60 %
Meer weer