Overijssel stopt nieuwe zonneparken op landbouwgrond

In Overijssel komen geen zonneparken meer op landbouwgrond. Tijdens de Statenvergadering van 9 oktober wordt hier nog over gestemd, maar woensdagavond bleek tijdens een commissievergadering al dat iedereen het eens is. BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en SGP schreven vorig jaar in hun coalitieakkoord al dat ze geen grote velden van zonnepanelen meer willen op landbouwgrond in de provincie.

Overijssel+stopt+nieuwe+zonneparken+op+landbouwgrond
© GroenLeven

Overijssel heeft als doel om in 2030 via zon en wind 3,3 terawattuur aan elektriciteit op te wekken. Daarvan moet 40 procent via zonnepanelen gebeuren en 60 procent via windturbines. Voor de opwek van zonne-energie is dat doel al bijna bereikt en daarom legt de provincie het gebruik van landbouwgrond hiervoor aan banden.

Het collegevoornemen moet nog wel worden vastgelegd in de omgevingsverordening. Dat gebeurt dus formeel op 9 oktober. De provincie nam in oktober al een voorbereidingsbesluit. Dat moest voorkomen dat nog snel vergunningen voor zonneparken zouden worden aangevraagd voordat de regels zijn aangepast.


Overgangsregeling

Provinciale Staten debatteren op 9 oktober nog wel over een overgangsregeling. Het college wil alleen projecten voor zonneparken laten doorgaan waarbij voor 13 oktober 2023 een positief principebesluit is genomen. In de commissievergadering ging het woensdagavond over de vraag of die grens moet worden opgerekt.

BBB-gedeputeerde Liesbeth Grijsen van Ruimtelijke Ordening vroeg de Staten om dan met criteria te komen die 'controleerbaar, handhaafbaar en niet bediscussieerbaar' zijn. 'Want als je nieuwe grenzen legt krijg je ook nieuwe grijze gebieden.'

De Staten nemen op 9 oktober ook een besluit over het beleid voor windturbines. Het is de bedoeling dat er ongeveer negentig bij komen in Overijssel, maar de weerstand is groot in de provincie. Bijna 110 mensen kwamen naar Zwolle om in twee lange inspraaksessies hun mening te geven over het zon- en windbeleid van het provinciebestuur. De meeste insprekers zeiden bezorgd te zijn over hun gezondheid als er windturbines in hun buurt verrijzen en ook de aantasting van het uitzicht werd veel genoemd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    13° / 8°
    40 %
  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 9°
    70 %
Meer weer