Boeren en energiebedrijf HVC realiseren groot zonnepark in Noordoostpolder

Een groep van elf grondeigenaren en energie- en afvalbedrijf HVC hebben de financiering voor een van de grootste zonneparken in Nederland rond. Er komen 161.000 zonnepanelen te liggen in zonnepark Noordermeerdijk in de Noordoostpolder.

Boeren+en+energiebedrijf+HVC+realiseren+groot+zonnepark+in+Noordoostpolder
© Impressie HVC

De komende periode beginnen de voorbereidende werkzaamheden voor de start van de bouw. Naar verwachting kan het zonnepark in 2025 gereed zijn en groene stroom opwekken. Met een vermogen van 98 megawattpiek wordt dit het grootste zonnepark dat HVC, samen met lokale grondeigenaren, realiseert. De helft van het zonnepark is in handen van omliggende agrarische bedrijven. Op die manier profiteren zij mee van de opbrengsten.

'Voor de realisatie van het zonnepark werkt HVC samen met een groep van elf lokale grondeigenaren die mede-initiatiefnemer zijn. Dat is bijzonder en een mooi voorbeeld van hoe we samen met de omwonenden werken aan de energietransitie', zegt Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie bij HVC.


Inwoners profiteren mee

Het zonnepark levert ook een bijdrage aan het duurzaamheidsfonds van gemeente Noordoostpolder. Het geld in dit fonds is bedoeld om de Noordoostpolder verder te verduurzamen. Bovendien kunnen inwoners van de gemeente meeprofiteren door, na de realisatie, mee te investeren in obligaties met een vaste rente.

De gronden voor Noordermeerdijk zijn aangegeven door de gemeente. Het betreft versnipperde gronden die daardoor minder rendabel zijn voor agrarisch gebruik. De zonnepanelen zijn straks goed voor het opwekken van de energiebehoefte van 37.500 huishoudens.

Vorige maand opende HVC in gemeente Noordoostpolder ook zonnepark Sunspace, op het terrein van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer