Agri-PV combineert zonnepark en landbouw

Het nieuwe zonnepark Symbizon in Almere is zaterdag 21 september officieel geopend. Dit project is bedoeld om te kijken in hoeverre zonneparken en landbouw met elkaar zijn te combineren.

Agri%2DPV+combineert+zonnepark+en+landbouw
© Vattenfall

Tijdens de opening werd het eerste gewas gezaaid. Op het land moeten gewassen gaan groeien als aardappelen, haver, uien en bonen. Stroken met gewassen worden afgewisseld met stroken zonnepanelen. Machines kunnen tussen de rijen met zonnepanelen door rijden.

Het project moet laten zien dat bij een slimme combinatie van zonnepanelen en landbouw voedselproductie mogelijk blijft terwijl ecologische eigenschappen verbeteren en tegelijkertijd ook zonne-energie wordt opgewekt. ‘Zo dragen we bij aan de maatschappelijk opgave voor de opwek van duurzame energie, zonder dat er landbouwgrond verloren gaat’, stelt energieproducent Vattenfall in een persbericht.

De combinatie van zonnepanelen en landbouw moet een extra plus opleveren voor de boer. ‘Dit willen we bereiken door te onderzoeken hoe we zo goed mogelijk samen kunnen werken en de impact op de gewasgroei kunnen minimaliseren en idealiter zelfs kunnen verbeteren. De rijen met zonnepanelen staan 9 en 15 meter uit elkaar om de invloed van schaduw te bepalen. Het zonnepark heeft een vermogen van 0,7 MWp.’


Grote potentie

‘Het is een klein park, maar met grote potentie’, zegt Eric Tonnaer, ontwerpleider Agri-PV bij Vattenfall. ‘Zonnepanelen zorgen voor een stabiele extra inkomstenstroom, waardoor agrariërs kunnen blijven doen wat ze het liefst willen doen: boeren. Daarmee helpen we de energietransitie verder zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de agrarische sector, een klassieke win-win.’

Hoofd solarontwikkeling bij Vattenfall Nederland Annemarie Schouten voegt er aan toe dat de vraag naar elektriciteit de komende jaren verder toeneemt. Zonne-energie kan een belangrijke bijdrage leveren om in die vraag te kunnen voorzien. ‘Meervoudig landgebruik is in een dichtbevolkt land als Nederland een logische stap om de verschillende belangen bij elkaar te brengen. Het is niet 'of-of', maar 'en-en'’, zegt zij.


Kruidenteelt

Onder de stellages met zonnepanelen, waar landbouwmachines niet zo gemakkelijk kunnen komen, is plaats voor het telen van kruiden. Dat moet de biodiversiteit bevorderen. Het beheer van de landbouwgrond is in handen van het biologische akkerbouwbedrijf Hemus/ERF.

Aeres Hogeschool doet onderzoek naar de gewassen en de bodem. Daarbij wordt onder meer gekeken naar het effect van schaduw van het zonvolgsysteem op gewasopbrengst, eventuele ziekten en het gebruiksgemak voor de boer. Onderzoeksorganisatie TNO heeft sensoren in het park die onder meer de invloed van opstuivend stof meten. Symbizon ligt ingeklemd tussen de A6 en de A27 bij Almere.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    23° / 12°
    20 %
  • Maandag
    20° / 15°
    60 %
  • Dinsdag
    17° / 12°
    55 %
Meer weer