Melkprijs Lactalis Leerdammer stijgt met 2,58 euro

De melkprijs van Royal Lactalis Leerdammer stijgt in oktober met 2,58 euro naar 53,12 euro per 100 kilo. In september was de melkprijs nog 50,54 euro.

Melkprijs+Lactalis+Leerdammer+stijgt+met+2%2C58+euro
© Dirk Hol

De melkprijs voor oktober is vastgesteld op 4,85 euro voor vet en 9,45 euro voor eiwit. De melkprijs van Leerdammer geldt bij een jaarleverantie van 800.000 kilo melk en standaardgehaltes van 4,41 procent vet en 3,47 procent eiwit en is exclusief btw en na aftrek van de bijdrage voor ZuivelNL.

De prijs is bovendien inclusief de weidetoeslag van 2 euro per 100 kilo melk die Leerdammer maandelijks, gelijk met het melkgeld, uitkeert. De kwantumtoeslag neemt toe tot 2,50 euro voor maandleveranties boven de 100.000 kilo.



De melkprijs is exclusief de duurzaamheidspremie. Deze premie wordt met het melkgeld van maart uitgekeerd en kan, afhankelijk van de inspanningen in het duurzaamheidsprogramma 'Duurzaam Leerdammer' oplopen tot 60 cent per 100 kilo melk.


Leveringsvoorwaarden aanpassen

Leerdammer was deze maand in het nieuws omdat het op de vingers is getikt door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM oordeelde dat Lactalis Leerdammer de leveringsvoorwaarden over de melkprijs moet aanpassen, bijvoorbeeld door het opnemen van een transparant en objectief prijssysteem. Bij dit prijssysteem moet het voor de leverancier van tevoren duidelijk zijn hoe de prijs tot stand komt. Ook moet dit controleerbaar zijn.

Dit prijssysteem moet worden voorgelegd aan de leveranciersvereniging voor akkoord. Als Lactalis Leerdammer zich daar niet aan houdt, dan moet het zuivelbedrijf dwangsommen betalen tot een maximum van 1.050.000 euro. Leerdammer gaat naar aanleiding van de uitspraak aan de slag met een inzichtelijker melkprijssysteem.


• Bekijk de actuele melkprijzen op onze zuivelmarktpagina

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    15° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zaterdag
    15° / 4°
    10 %
Meer weer