Lactalis Leerdammer past melkprijssysteem aan onder druk van ACM

Royal Lactalis Leerdammer gaat aan de slag met een inzichtelijker melkprijssysteem, nadat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de kaasmaker op de vingers tikte vanwege een overtreding van de Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw en voedselvoorzieningsketen. Het zuivelbedrijf gaat in beroep, omdat het naar eigen zeggen meer tijd nodig heeft.

Lactalis+Leerdammer+past+melkprijssysteem+aan+onder+druk+van+ACM
© Dirk Hol

Melkveehouders krijgen maandelijks van Lactalis Leerdammer te horen welke prijs zij ontvangen voor hun melk zonder dat het zuivelbedrijf en de melkveehouders van tevoren hebben afgesproken hoe de prijs precies wordt bepaald.

Daarop diende Leveranciersvereniging Leerdammer Collectief, een vereniging van melkveehouders, een klacht in bij de ACM. Zij vinden dat hun melkafnemer daarmee maandelijks de melkprijs eenzijdig bepaalt. De ACM oordeelde dat Lactalis Leerdammer de leveringsvoorwaarden over de melkprijs moet aanpassen, bijvoorbeeld door het opnemen van een transparant en objectief prijssysteem.

Bij dit prijssysteem moet het voor de leverancier van tevoren duidelijk zijn hoe de prijs tot stand komt. Ook moet dit controleerbaar zijn. Dit prijssysteem moet worden voorgelegd aan de leveranciersvereniging voor akkoord. Als Lactalis Leerdammer zich daar niet aan houdt, dan moet het zuivelbedrijf dwangsommen betalen tot een maximum van 1.050.000 euro.


Meer tijd nodig

Lactalis Leerdammer krijgt van de ACM drie maanden de tijd om dit systeem vorm te geven. 'We beginnen in oktober met gesprekken met vertegenwoordigers van de melkveehouders om dit vorm te geven', reageert algemeen manager Jan Verbessem van Lactalis Leerdammer. Dit proces duur langer dan drie maanden. Ook wil Lactalis Leerdammer het systeem door de ACM laten toetsen.

Omdat het zuivelbedrijf met het niet halen van het tijdspad een dwangsom kan krijgen, gaat het in hoger beroep. 'Deze juridische stap staat los van de wil en toewijding van Royal Lactalis Leerdammer om het melkprijssysteem inzichtelijker te maken. We hopen dat het eindresultaat leidt tot een nieuwe standaard in de sector', stelt Verbessem.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    16° / 12°
    95 %
  • Donderdag
    17° / 12°
    95 %
Meer weer