Brazilië ontwikkelt nationaal programma duurzame varkensvleesproductie

Brazilië gaat een nationaal programma voor integraal duurzame varkensvleesproductie ontwikkelen. Wageningen University & Research is ingeschakeld voor een verkenning voor het project 'Brazilian Integrated Sustainable Pork'.

Brazili%C3%AB+ontwikkelt+nationaal+programma+duurzame+varkensvleesproductie
© Twan Wiermans

Grote integraties zoals Brasil Food, JBS en Aurora Cooperative werken al aan duurzaamheidsprogramma's voor onderdelen van de keten. De meerwaarde van het project 'Brazilian Integrated Sustainable Pork' is dat het de hele keten omvat: van grondstoffenteelt, voerproductie en varkenshouderij tot verwerking, transport en opslag. De belangstelling voor het project is dan ook groot.

In het project 'Brazilian Integrated Sustainable Pork' wordt een breed scala aan duurzaamheidselementen opgenomen. Naast de CO2-footprint en biodiversiteit gaat het om de water footprint, ontbossing, kinderarbeid en gezinsinkomen van de boeren. Naar verwachting worden enkele tientallen indicatoren meegenomen in het project.


Vraag stijgt

De Braziliaanse industrie richt zich sterk op export en sorteert met de benadering voor op de stijgende vraag naar aantoonbaar duurzaam geproduceerde producten. De meerwaarde voor de industrie moet naast de integratie van thema's komen te liggen in de uniforme herkenbaarheid en certificering.

Tot nu toe beperkt de inbreng van Wageningen University & Research zich tot een verkenning. Deze is gefinancierd vanuit een Seed Money Project van de Topsector Agri & Food. In de tweede helft van dit jaar wordt gewerkt aan financiering en organisatorische vraagstukken. Als dit lukt en het project begint volgend jaar, dan trekt Wageningen University & Research hierin samen op met het Braziliaanse onderzoeksinstituut Embrapa.


Duurzaamheidselementen integreren

Wageningen University & Research ziet in de internationale samenwerking mogelijkheden om ervaringen uit te rollen. Bovendien gaat het om het integreren van een verscheidenheid aan duurzaamheidselementen. Dat is nog een methodologische uitdaging voor de onderzoekers.

De universiteit acht de kans groot dat het project ook inzichten oplevert die in Nederland zijn te gebruiken. Vooral omdat het project duurzaamheid in de volle breedte omvat. Daardoor levert het mogelijk ook input voor bedrijven voor het voldoen aan de duurzaamheidsrapportages vanuit de Europese verplichtingen vanuit de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer