NCD-uitbraak legt Braziliaanse export pluimveeproducten stil

Door een uitbraak van New Castle Disease (NCD) op een pluimveebedrijf in het zuiden van Brazilië ligt export van pluimveeproducten naar grote delen van de wereld stil. Dit terwijl het land een van de grootste exporteurs van pluimveeproducten ter wereld is.

NCD%2Duitbraak+legt+Braziliaanse+export+pluimveeproducten+stil
© Archieffoto Marcel Bekken

Het getroffen pluimveebedrijf in de deelstaat Rio Grande do Sul is waarschijnlijk besmet geraakt door de ineenstorting van een dak, waardoor mest van wilde vogels (die het virus vaak bij zich dragen) bij het pluimvee terecht is gekomen. NCD is een meldingsplichtige ziekte die zich razendsnel onder pluimvee kan verspreiden. Vaccinatie is in Europa verplicht.

Vanwege de uitbraak heeft Brazilië de volledige export naar China, Europa, Argentinië gestaakt. Er mogen geen vlees-, eieren- of bijproducten als bloed worden geëxporteerd naar die landen. Die beperkingen gelden ook voor India, Zuid-Afrika en Mexico.

Naar een groot aantal andere landen mogen geen pluimveeproducten vanuit een straal van 50 kilometer rondom de uitbraak worden verscheept.

Voor hittebehandele producten geldt een uitzondering. Deze producenten mogen bijvoorbeeld wel naar de Europese Unie worden geëxporteerd, maar niet naar China.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer