Noord-Italië weer hard getroffen door Afrikaanse varkenspest

In Noord-Italië zijn in september weer 40.000 varkens besmet met Afrikaanse varkenspest. De maand ervoor waren het er al 60.000. Maatregelen om het virus onder controle te houden hebben wel effect, maar het einde is nog lang niet in zicht.

Noord%2DItali%C3%AB+weer+hard+getroffen+door+Afrikaanse+varkenspest
© Twan Wiermans

Italië kampt sinds 7 januari 2022 met Afrikaanse varkenspest (AVP) bij wilde zwijnen op het vasteland. Het eiland Sardinië is, nadat het meer dan 46 jaar besmet is geweest, nu eindelijk officieel vrij. In de provincie Savona, ten westen van Genua, is het ook gelukt de besmettelijke ziekte onder controle te krijgen. En in de regio rond Rome en in Calabria in het uiterste zuiden zijn al lange tijd geen uitbraken vastgesteld. In de regio Campania is er nog een enkele uitbraak geweest op 7 september.

Maar in de regio Lombardije breidt AVP nog steeds uit, zowel onder de wilde zwijnen als bij de gehouden varkens. Dat geldt ook voor Piëmont. Daar zijn nu uitbraken bij gehouden varkens in de provincie Novara, waar eerder nog geen besmettingen waren.

Volgens de cijfers van een rapport van het Italiaanse ministerie van gezondheid van 20 september zijn dit jaar in totaal 24 varkensbedrijven getroffen met in totaal meer dan 100.000 varkens. Daarnaast zijn dit jaar 1.139 besmette wilde zwijnen gevonden. Dat zijn er meer dan de 1.047 besmette zwijnen en 17 besmette bedrijven van 2023.


Meer vaste hekken

Om de uitbreiding van AVP in te dammen, worden nu nog meer vaste hekwerken geplaatst. Ook langs de autosnelwegen en in tunnels en onderdoorgangen van de (snel)wegen.

Daarnaast gelden er strengere regels voor de varkensbedrijven. Bedrijven die op een of andere manier contact hebben gehad met een besmet bedrijf worden geruimd.

In de besmette gebieden en bufferzones moeten alle varkensbedrijven binnen een maand voldoen aan hoge biosecurity-eisen. Als de bedrijven in gebreke blijken en ze niet binnen vijftien dagen kunnen aantonen dat ze wel aan de biosecurity-eisen voldoen, wordt het bedrijf leeggedraaid.


Voorwaarden diertransport

Transport van varkens is in in alle regio's alleen toegestaan na klinische inspectie 24 uur voor transport en na onderzoek van de milt van een aantal dieren. In de besmette gebieden moet daarnaast de klinische inspectie iedere 48 uur worden herhaald en het onderzoek van de milt iedere 72 uur. Dat gebeurt bij voorkeur bij dieren ouder dan 60 dagen die meer dan 20 kilo wegen.

Veewagens moeten na transport direct worden gereinigd en gedesinfecteerd en de veterinaire dienst moet dit controleren.

Technici en dierenartsen mogen ofwel alleen binnen de besmette gebieden werken ofwel alleen daarbuiten. In de besmette gebieden zijn bedrijfsbezoeken daarbij alleen toegestaan indien dit noodzakelijk is voor het dagelijkse management. En dus niet voor routinebezoeken of onderhoud.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zondag
    14° / 6°
    20 %
  • Maandag
    18° / 11°
    70 %
Meer weer