Meer meetpunten nodig om effect stikstofdepositie op natuur te bepalen

Meer meetpunten en -gegevens zijn nodig om voor heel Nederland de kwaliteit van de natuur in kaart te brengen. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van metingen uit het meetnet Integrale Milieumonitoring en Milieu. Daaruit blijkt dat er nog steeds verzuring en vermesting plaatsvindt.

Meer+meetpunten+nodig+om+effect+stikstofdepositie+op+natuur+te+bepalen
© Digitaal Kleinbeeld

Het RIVM volgt sinds 2020 de effecten van luchtvervuilende stoffen in meerdere natuurgebieden in Nederland. De huidige meetpunten zijn verspreid over verschillende Natura 2000-gebieden, vooral in Drenthe, Friesland en Noord-Brabant. Op deze plekken blijkt dat er nog steeds verzuring en vermesting plaatsvindt. Voor een goed beeld van de kwaliteit van de natuur in heel Nederland zijn volgens het RIVM op meer plekken metingen nodig.

Verder zijn er ook gegevens nodig over welke planten in deze gebieden groeien en de ontwikkeling daarin. Daarnaast oordeelt het RIVM dat op een andere manier moet worden gemeten, zodat de metingen te vergelijken zijn met de Europese standaard. De meetpunten van de Integrale Milieumonitoring in Natuur liggen voor een deel in dezelfde natuurgebieden als het voormalige Trendmeetnet Verzuring.

Uit dit meetnet bleek dat de kwaliteit van het bovenste grondwater onder natuurgebieden in 2014 beter was dan in de jaren negentig van de vorige eeuw. Wel was er nog steeds sprake van verzuring en vermesting, al gingen deze processen langzamer dan ervoor. De hoeveelheid stikstof die op de bodem viel is gedaald, maar uit de metingen op deze locaties sinds 2020 blijkt dat de kritische depositiewaarde nog vaak wordt overschreden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zaterdag
    15° / 4°
    10 %
  • Zondag
    14° / 8°
    30 %
Meer weer