Gelderland verkoopt boerderij aan degene die stikstof meest kan beperken

Provincie Gelderland zet een boerderij in Doornspijk opnieuw te koop. De boerderij met 79 hectare gaat voor de vaste prijs van 7,35 miljoen euro naar degene die de stikstofdepositie op Gelderse stikstofgevoelige natuur het meest kan beperken.

Gelderland+verkoopt+boerderij+aan+degene+die+stikstof+meest+kan+beperken
© Provincie Gelderland

Gelderland kocht het bedrijf in 2021 voor 13 miljoen euro. De provincie wilde daarmee de neerslag van stikstof op de Veluwe en andere Natura 2000-gebieden verminderen, om zo agrarisch toekomstperspectief te krijgen. Het bedrijf is in 2022 eerder te koop aangeboden. Deze verkoop is begin dit jaar afgebroken omdat er onduidelijkheid was over de verkoopcriteria. Er werden ook vraagtekens gezet bij de beoogde koper.

Het gaat volgens het provinciebestuur om een modern en toekomstbestendig bedrijf. Ze biedt het agrarisch bedrijf te koop aan met 79 hectare grond. De koper kan aanvullend nog 17 hectare kopen voor 1,27 miljoen euro. Als die extra hectares niet worden verkocht, gaat Gelderland die gebruiken voor een gebiedsproces.

De inschrijver die de stikstofneerslag op stikstofgevoelige natuur in Gelderland het meest beperkt, kan het bedrijf kopen. De provincie verlaagt de maximaal toegestane stikstofneerslag in de natuurvergunning voor deze locatie in ieder geval met 30 procent. De koper moet ervoor zorgen dat het bedrijf minimaal 5.860 mol stikstof per jaar minder uitstoot dan nu.


Aerius Check

Om te bepalen welke inschrijver de grootste afname realiseert, vraagt de provincie om een actuele Aerius Check-berekening. Bepalend is dus de optelsom van vermindering van stikstofneerslag op stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden in Gelderland.

Op de bestaande gronden ligt de inspanningsverplichting om de weidevogelpopulatie te waarborgen. Dat betekent dat de koper binnen de bestaande mogelijkheden een overeenkomst voor agrarisch natuurbeheer afsluit, gericht op weidevogelbeheer.

De verkoop wordt begeleid door makelaardij Havinga. Daar kunnen potentiële kopers ook meer informatie opvragen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    13° / 8°
    40 %
  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 9°
    70 %
Meer weer