Provincie Noord-Holland gaat plannen landelijk gebied afschalen

Provincie Noord-Holland gaat haar plannen voor het landelijk gebied onder de loep nemen nu het kabinet stopt met het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). 'Het is duidelijk dat we niet meer volledig door kunnen gaan op de ingeslagen weg', aldus GroenLinks-gedeputeerde Rosan Kocken (Natuur en Gebiedsprocessen).

Provincie+Noord%2DHolland+gaat+plannen+landelijk+gebied+afschalen
© Twan Wiermans

Het is nog niet helder in welke vorm en met welke planning de al opgestarte gebiedsprocessen doorgaan, gezien alle onzekerheden. Voor de zomer besloot de provincie al dat er voorlopig geen nieuwe gebiedsprocessen starten en dat beperkte financiële middelen worden ingezet in drie focusgebieden: Veenweidegebied, Binnenduinrand en Gooi en Vechtstreek. Sinds het stopzetten van het NPLG en met het nieuwe kabinetsakkoord is het voor Noord-Holland duidelijk dat ze daarbinnen moeilijke keuzes moet maken.

'Per gebiedsproces gaan wij afwegen of we door kunnen gaan of het proces voorlopig moeten stilleggen', zegt gedeputeerde Kocken. 'En als we doorgaan, in welke vorm. We streven hoe dan ook naar natuurlijke momenten in het proces om af te schalen. Bijvoorbeeld door wel een uitvoeringsprogramma op te stellen, maar de uitvoering afhankelijk te laten worden van eventueel alternatieve of aanvullende geldstromen. De komende tijd blijven we in gesprek met alle betrokkenen.'


Halen van doelen

Er is wel geld voor bepaalde onderdelen van de gebiedsprocessen, met name voor de landbouwdoelen, stel de provincie. Voor andere doelen ziet Noord-Holland dat er onvoldoende budget is voor alle plannen die er liggen. Dan gaat het om het Klimaatakkoord van Parijs, de Vogel-, Habitat- en Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water. Het wordt op deze manier onzeker wat de provincie kan doen en op welke termijn.

'De doelen en opgaven in het landelijk gebied staan voor Noord-Holland niet ter discussie', stelt Kocken. 'Het kabinet zegt dat het de komende maanden met een alternatief voor het NPLG komt. Wij blijven hierover in gesprek met de andere provincies en de minister van LVVN.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 13°
    80 %
  • Vrijdag
    15° / 11°
    90 %
  • Zaterdag
    14° / 8°
    40 %
Meer weer