Provincies verrast na streep door NPLG, maar 'doelen blijven bestaan'

Verschillende provincies reageren verrast op het nieuws dat het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) door het kabinet van tafel wordt geveegd. Maar de milieudoelen blijven bestaan en dus zal er een alternatief moeten komen, klinkt het.

Provincies+verrast+na+streep+door+NPLG%2C+maar+%27doelen+blijven+bestaan%27
© Dirk Hol

'We zullen horen wat de plannen zijn. Los van het NPLG blijft een samenhangende aanpak noodzakelijk voor het halen van milieudoelen. Die doelen blijven bestaan, het Rijk zal met geld moeten komen. We kunnen de knaken voor taken niet zelf opbrengen. Er is al ook veel inzet en energie gestoken in de gebieden. Daar is kennis opgebouwd', zegt een woordvoerder van provincie Zuid-Holland.

'Het maatregelenpakket in het provinciale ZHPLG blijft staan. Dat geld, 188 miljoen euro, krijgen we en dat gaan we uitgeven. Wel zijn alle deadlines nu ook vervallen met het schrappen van het NPLG, we moeten kijken hoe dat verdergaat', vervolgt de woordvoerder.

De woordvoerder van Noord-Holland reageert op vergelijkbare wijze: 'Als de toezeggingen echt teniet worden gedaan, dan moet de regering het zelf doen. We gaan vanmiddag zien of het echt zo is.' Later vandaag debatteert de Tweede Kamer over stikstof, het NPLG en natuur.


Meer vragen dan antwoorden

Overijssels gedeputeerde Maurits von Martels (BBB) zegt met de huidige informatie meer vragen dan antwoorden te hebben. 'Er is nog steeds onduidelijkheid over de verdeling van verantwoordelijkheden tussen het Rijk en de provincies. We wachten op de besluiten van het kabinet en rekenen op duidelijke afspraken en een goede samenwerking om de doelen in het landelijk gebied te realiseren.'

'In Overijssel blijven we vasthouden aan onze eigen koers en onze ‘3x3-aanpak’, die gericht is op het benutten van economische kansen voor boeren en bewoners, het behouden van een leefbaar platteland en het versterken van de natuur', aldus Von Martels. 'Ons platteland, onze boeren en de natuur staan centraal, en we willen zelf de regie houden over onze toekomst.'

De gedeputeerde zegt dat zijn provincie voor de zomer heeft besloten om de plannen te herpositioneren. 'Waardoor we nu de ruimte hebben om flexibel in te spelen op de nieuwe situatie. Afhankelijk van het nieuwe regeerprogramma bekijken we in welke vorm we verdergaan met de doelen voor landbouw, natuur en klimaat. Op Prinsjesdag verwachten we hier meer duidelijkheid over te krijgen.'


'We moeten vooruit'

Noord-Brabants gedeputeerde Hagar Roijackers (GroenLinks) zegt ook te wachten op het Kamerdebat. 'Voor stikstofreductie en natuurherstel zal het kabinet moeten komen met een duidelijk alternatief. We moeten vooruit met woningbouw, verduurzaming en infrastructuur.'

Provincie Utrecht noemt de berichtgeving verontrustend. 'Het NPLG is een plan voor de toekomst van het landelijk gebied en daarmee gaat het ook over landbouw. Door dit allemaal terug te draaien, ontbreekt ook daar nu perspectief, terwijl de afgelopen jaren beloften zijn gedaan en verwachtingen zijn geschapen door het Rijk. Stoppen betekent in dit geval geen voor- maar achteruitgang. De provincie Utrecht zal dan ook doorgaan met het, in goed overleg, realiseren van de doelen uit het Utrechts Programma Landelijk Gebied', aldus een woordvoerder.


Volledig schrappen NPLG afwachten

De Noord-Hollandse gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB) zei op NPO Radio 1 ook namens het Interprovinciaal Overleg (IPO) dat het voor de provincies nog afwachten is. 'Er was al minder geld hiervoor in het hoofdlijnenakkoord en meer geld voor landbouwdoelen. Wij moeten zien hoe wij ons daartoe gaan verhouden.' Volgens Beemsterboer is het nog afwachten of de plannen volledig worden geschrapt.


Iedere provincie heeft een eigen programma voor het landelijk gebied opgesteld. Daarin zijn plannen uitgewerkt om de stikstofuitstoot terug te brengen, wettelijke natuur- en waterdoelen te halen en de leefbaarheid van het platteland te verbeteren. De provincies hadden al om veel meer geld gevraagd dan de ruim 24 miljard euro die het vorige kabinet ervoor had uitgetrokken. Het nieuwe kabinet had het fonds daarvoor al ingetrokken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer