Wiersma schrapt voorgenomen verbod veeprikker

Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) wil toch niet dat er een verbod komt op stroomstootapparaten in de veehandel. Haar ministerie bevestigt na berichtgeving door RTL Nieuws dat Wiersma daarover wil praten met de sector. Haar voorganger Piet Adema (ChristenUnie) had juist geregeld dat het verbod er zou komen, omdat nog te veel dieren mishandeld worden met stroomschokken.

Wiersma+schrapt+voorgenomen+verbod+veeprikker
© Marcel Berendsen

Wiersma wil afspraken maken over dierenwelzijn, maar wil geen strengere regels dan elders in Europa. Volgens het ministerie is het verbod op de apparaten nog niet definitief van tafel. 'De eerste stap is om hierover in dialoog te treden met de sector.'

Het voornemen van Wiersma leidt tot afkeuring van Thom van Campen van coalitiepartij VVD. 'Wat een teleurstelling', schrijft hij op X. 'Wat de VVD betreft verdwijnen deze wapens uit de veehouderij.' Van Campen krijgt bijval van oppositiepartijen GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren.

PvdD-leider Esther Ouwehand wijst ook naar de PVV. De partij van Geert Wilders zegt vaak zich hard te willen maken voor dierenwelzijn. 'Het is aan de Kamer, en vooral coalitiepartij PVV, of ze Wiersma weg laten komen met het schrappen van dit verbod.'

Varkens in Nood vindt de uitlatingen van Wiersma onbegrijpelijk omdat volgens de organisatie BBB eerder nog steun gaf aan de motie voor een verbod. 'Iedereen in de maatschappij staat achter zo'n verbod. Wij gaan ervan uit dat de Tweede Kamer haar niet laat wegkomen met zoiets slaps', aldus een woordvoerder. 'Dit soort dingen krijg je als je iemand van een boerenbelangenclub als minister op dit ministerie ze', aldus Varkens in Nood.


• Lees ook: Minister stuurt voorstel totaalverbod veeprikkers naar parlement

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
Meer weer