Jean Rummenie: geen nationale koppen op Europees natuurherstelplan

Het kabinet zal bij de uitwerking van het nationale natuurherstelplan geen hogere doelen stellen dan die in de Europese natuurherstelverordening. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur in antwoord op Kamervragen.

Jean+Rummenie%3A+geen+nationale+koppen+op+Europees+natuurherstelplan
© Dirk Hol

De Europese natuurherstelverordening is op 18 augustus in werking getreden. Deze schrijft voor dat alle lidstaten voor september 2026 een concept-nationaal natuurherstelplan met concrete voorstellen moeten indienen bij de Europese Commissie. Die maatregelen moeten leiden tot eerste natuurdoelen in 2030 en een doorkijk geven op een verdere aanpak richting 2050.

Het kabinet begint met de uitwerking van het nationale natuurherstelplan, schrijft Rummenie aan de Tweede Kamer. Over de inhoud daarvan kan hij pas in een later stadium meer informatie geven. Wel merkt de staatssecretaris op dat het kabinet niet van plan is met hogere nationale koppen bovenop de Europese verordening te komen. Daarmee wordt gehoor gegeven aan een aangenomen motie van de VVD.


De uitwerking van het hoofdlijnenakkoord in een regeerprogramma heeft prioriteit boven het opstellen van een natuurherstelplan, stelt Rummenie.

De staat van de natuur is bepalend om de impact van de inspanningen die volgen uit de Europese verordening 'in zijn totaliteit goed te kunnen inventariseren', schrijft de staatssecretaris. Hij wil eerst zicht hebben op een complete nulmeting naar de staat van de natuur. Dat neemt niet weg dat er volgens hem een 'forse inspanning' nodig is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    10 %
  • Zondag
    19° / 7°
    10 %
  • Maandag
    20° / 10°
    30 %
Meer weer