JRC verhoogt aardappeloogstraming in België, Duitsland en Frankrijk

De aardappelopbrengsten in België, Duitsland en Frankrijk vallen hoger uit dat de gewasmonitoringscommissie JRC van de Europese Unie tot vorige maand voorspelde. In Nederland is de opbrengstverwachting juist verlaagd.

JRC+verhoogt+aardappeloogstraming+in+Belgi%C3%AB%2C+Duitsland+en+Frankrijk
© John Ramaker

Gunstigere groeiomstandigheden vanaf 1 augustus tot half september hebben in een aantal landen geleid tot verhoging van de aardappeloogstramingen, schrijft JRC in het Mars-rapport van september. De gemiddelde aardappelopbrengst in de Europese Unie stijgt ten opzichte van de prognose van vorige maand met 700 kilo naar 35,8 ton per hectare. Dat is nog 1 ton ofwel 3 procent minder dan vorig jaar.

Vooral in Frankrijk is de oogstraming flink aangepast. In de nieuwe raming komt JRC uit op 42 ton per hectare. In augustus voorspelde de gewasmonitoringscommissie van de Europese Unie nog een aardappelopbrengst van 39,5 ton per hectare in Frankrijk.


Met de nieuwe voorspelling loopt JRC redelijk in de pas met de voorspelling die de statistiekdienst Agreste van het Franse ministerie van Landbouw doet. Agreste raamt de oogst van de middenvroege en bewaaraardappelen op 42,6 ton per hectare. Met wat zetmeel, pootgoed en vroege aardappelen wat daarbij komt, komen de beide ramingen toch wat beter overeen.


Warm en veel licht

De raming voor Duitsland stijgt naar 42,5 ton per hectare. In juli en augustus kwamen de ramingen van JRC nog uit op 41,1 ton per hectare. De aardappelen profiteerden van warm weer, veel licht en drogere gronden, verklaart JRC in een toelichting. De natte omstandigheden eerder in het seizoen en de hoge ziektedruk zijn er de oorzaak van dat de hoge opbrengsten van vorig jaar – 43,9 ton per hectare – niet worden gehaald.

Voor België verhoogt JRC de raming met 400 kilo naar 39,2 ton per hectare. Daarmee blijft sprake van een lage productie. Gemiddeld zo'n 10 procent minder dan vorig jaar en 5 procent minder dan het vijfjarig gemiddelde.

Nederland is in het Mars-rapport van september de grote uitzondering in Noordwest-Europa. Voor Nederland heeft JRC de raming namelijk verlaagd van de 39,5 ton die in augustus werd voorspeld, naar 39 ton per hectare in de nieuwste prognose. Daarmee blijft de opbrengst hier zo'n 7 tot 8 procent lager dan vorig jaar en het vijfjarig gemiddelde.


Proefrooiing Aviko

Volgens de proefrooiing van aardappelconcern Aviko Volgt de opbrengstcurve van dit jaar de lijn van vorig jaar. Eigenlijk ligt de lijn er zelfs iets boven. Daarmee is de opbrengst wel wat minder dan in de jaren daarvoor. Alleen in 2022 waren de opbrengsten duidelijk minder.

Het onderwatergewicht is in de bepalingen van de monsternames iets gedaald, maar het blijft nog steeds relatief hoog met een gemiddelde boven de 400 gram. Het groftepercentage blijft een beetje steken op 75 procent en dat is minder dan de ruim 80 procent in voorgaande jaren. Een verschil met de opbrengstraming in het Mars-rapport is dat Aviko de metingen alleen in fritesaardappelen doet, terwijl het Mars-rapport alle aardappelen op een hoop veegt.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 13°
    95 %
  • Donderdag
    17° / 12°
    95 %
  • Vrijdag
    15° / 10°
    95 %
Meer weer