Gerichte bestrijding alternaria houdt aardappelgewas langer productief

Aardappeltelers die op tijd in het seizoen beginnen met het bestrijden van alternaria houden hun gewas langer groen en daarmee langer in productie.

Gerichte+bestrijding+alternaria+houdt+aardappelgewas+langer+productief
© Haijo Dodde

'Vroeg starten met de alternariabestrijding en ook in een schema met phytophthorabespuitingen af en toe kiezen voor middelen met een nevenwerking op alternaria geeft het beste resultaat', zegt technisch specialist Bert Westhoff van BASF. De gewasbeschermingsfabrikant heeft dit jaar op een praktijkperceel met Fontane in de buurt van het Flevolandse Emmeloord een aantal strategieën gericht op alternaria met elkaar vergeleken.

De fungiciden die zijn gecombineerd in een schema zijn met name Belanty en Propulse. In één object is Belanty vervangen door het middel Narita. De middelen voor de alternariabestrijding zijn in een tweewekelijks schema toegepast.

In de meeste objecten is gestart op 19 juli, toen stond het aardappelgewas vol in bloei. Bij één object is tien dagen eerder de eerste bespuiting uitgevoerd. In één object is op 5 augustus voor het eerst gespoten tegen alternaria en in één object gebeurde dit pas op 21 augustus.


Hele loofpakket afgestorven

Uit de resultaten blijkt dat een vroege start gunstig is om het aardappelgewas langer gezond te houden. Medewerkers van BASF beoordeelden de aantastingen op 22 augustus en op 5 september.

Bij de eerste beoordeling was het aandeel aangetaste bladdelen in het onbehandelde object al meer dan 11 procent, bij de tweede beoordeling was vrijwel het hele loofpakket al afgestorven. In de vroeg behandelde objecten varieerde het aantastingspercentage bij de tweede beoordeling van globaal 15 tot 25 procent.

Volgens Westhoff is het duidelijk dat uitgaande van vier bespuitingen, vroeg starten altijd van meerwaarde is. 'Vanaf zes weken na opkomst is het goed om via waarschuwingssystemen (BOS) de infectiedruk in de gaten te houden. Het liefst voeren we de bespuitingen preventief uit, omdat de middelen dan effectiever zijn. Het nadeel van te laat starten met de bestrijding is dat de schimmeldruk dan al zodanig hoog is, dat corrigeren lastig wordt.'


Goede nevenwerking

Het beste object in de BASF-proef is de combinatie van de specifieke alternariamiddelen afgewisseld in een wekelijks schema met de middelen Enervin SC en Vendetta. Westhoff legt uit dat Vendetta een goede nevenwerking op alternaria heeft. In dit object was op 5 september ongeveer 14 procent van de bladdelen aangetast met alternaria.

Concluderend stelt Westhoff dat in een afwisselschema met specifieke alternariamiddelen en met de juiste strategie het goed mogelijk is een aardappelgewas tien tot veertien dagen langer aan de groei te houden. 'Dat geldt zeker voor nattere groeiseizoenen, als de druk hoog is. Twee weken extra groei kan hier in Fontane zomaar een meeropbrengst opleveren van 3 tot 5 ton per hectare.'

Voordeel is volgens de technisch specialist bovendien dat de aardappelen beter afrijpen en dat vertaalt zich in een betere bakkwaliteit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
  • Zondag
    23° / 12°
    20 %
Meer weer