Vroege start kiemremming geeft minste bewaarverlies

Al drie tot vier weken na het inschuren van de aardappelen beginnen met het toepassen van een kiemrustverlenger kan het bewaarverlies flink beperken. Dat blijkt uit een bewaarproef van BASF.

Vroege+start+kiemremming+geeft+minste+bewaarverlies
© BASF

'Aardappelen in kiemrust houden kost minder energie en minder middel dan aardappelen weer rustig krijgen als het kiemproces eenmaal op gang komt. Ook van ervaren langbewaarders horen we steeds vaker dat zij bij voorkeur vroeger beginnen met het gassen van de aardappelen, maar dan met een halve dosering', meldt Bert Westhoff van BASF.

De technisch specialist geeft een toelichting op de bewaarproef met fritesaardappelen van oogst 2023 die vorig jaar is uitgevoerd bij Wageningen University & Research op de onderzoekslocatie in het Flevolandse Lelystad en bij onderzoeksinstelling HLB in het Drentse Wijster. In de proef is het vroeg toedienen – drie tot vier weken na de oogst – in een halve dosering van de kiemrustverlenger 1,4Sight vergeleken met een latere start – elf tot twaalf weken na de oogst – van de kiemremming.

In Lelystad zijn de schema's voor het gassen getest op zes veel geteelde aardappelrassen en bij HLB alleen op Innovator. Uit de resultaten blijkt dat gemiddeld over alle rassen het bewaarverlies tot half juni bij een vroege start van de kiemremming gemiddeld uitkomt op 5,7 procent. Als de eerste gasbeurt bijna twee maanden later wordt uitgevoerd, dan komt het gemiddelde bewaarverlies uit op 6,7 procent.


10 tot 15 ton meer afleveren

Bij Innovator, zowel in Lelystad als bij HLB, is dat verschil nog iets groter. Het bewaarverlies varieert dan van 5,3 procent bij de vroege toepassing tot 6,8 procent bij de late toepassing. 'Bij een partijgrootte van 1.000 ton betekent 1 of 1,5 procent minder bewaarverlies dat je 10 of 15 ton aardappelen meer kunt afleveren. Met de huidige contractprijzen is dat een behoorlijke financiële meeropbrengst', rekent Westhoff voor.

Alle objecten in het bewaaronderzoek zijn op het veld vooraf behandeld met de kiemremmer maleïne hydrazide (MH). Westhoff beschouwt deze behandeling vrijwel als standaard. 'De combinatie met 1,4Sight werkt goed. Door uit te gaan van een preventieve werking van 1,4Sight, dus echt toegepast als kiemrustverlenger, lukt het om met vijf keer toedienen in een halve dosering een bewaarcel rustig te houden tot half juni.'

Bewaarders die wachten tot de aardappelen de eerste witte puntjes laten zien, hebben een hogere dosering van 1,4Sight nodig om de partij rustig te krijgen. Westhoff: 'Per saldo zullen ze één of twee keer minder hoeven te gassen bij lange bewaring, maar wel evenveel product gebruiken. Bovendien moeten ze vaker ventileren. Dit onderzoek bevestigt voor ons dat vroeg starten met kiemremmen in de bewaring uiteindelijk positief is voor het financiële rendement van de aardappelteler.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer