Mariska de Leeuw wint wedstrijd rond registratie jongvee weiden

Mariska de Leeuw uit het Noord-Hollandse Assendelft heeft de wedstrijd in het kader van de campagne 'Jong gegraasd, oud gedaan' gewonnen. Haar winnende idee was om het weiden van jongvee op te nemen in Z-net. Klaas Pieter Mulder uit het Groningse Houwerzijl werd tweede met het idee om het jongvee weiden te registreren in een Excelbestand.

Mariska+de+Leeuw+wint+wedstrijd+rond+registratie+jongvee+weiden
© Jos Thelosen

Bij deze prijsvraag waren de initiatiefnemers van de Werkgroep Meerweiden op zoek naar een werkbaar systeem om het weiden van jongvee goed te registreren. Dit leverde 57 inzendingen op. Ruim de helft van hen dacht aan een idee in de vorm van een app.

Omdat een app ook op de mobiele telefoon in het weiland is te gebruiken, vond de jury dat een goed idee. De Leeuw bedacht dat die gegevens konden worden opgenomen in Z-net door een uitklapmenu voor jongvee toe te voegen. Volgens de jury is het grote pluspunt van dit idee dat hiervoor geen aparte app hoeft te worden gedownload.


Een andere kanshebber was een app waarbij ook temperatuur en neerslag wordt bijgehouden. De app, bekend in de schapensector, kan op basis van deze gegevens aangeven wanneer het risico op infectie door maag- en darmwormen groter is. De jury vond dit een app met zeker meerwaarde, maar nog niet geschikt voor rundvee. Nadeel is dus dat ook hier een aparte app nodig is.


Excel

Mulder bedacht een Excelsheet waarbij ieder dier een werknummer krijgt, aangevuld met diergegevens. Per dier worden de eerste en de laatste dag ingevuld. Op basis van deze gegevens is vervolgens het aantal weidedagen te berekenen. De ondernemer streeft er overigens naar om zijn jongvee tweehonderd dagen per jaar te weiden. 'Daar heb je profijt van, wanneer ze melkkoe is.'

Het projectteam van de campagne 'Jong gegraasd, oud gedaan' geeft de tips van de prijswinnende melkveehouders door aan de Nederlandse Zuivel Organisatie en aan de sectororganisaties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    16° / 12°
    95 %
  • Donderdag
    17° / 12°
    95 %
Meer weer