Advies voor meer jongvee in de weide

De campagne Jong gegraasd, oud gedaan moet ervoor zorgen dat het aandeel weidend jongvee stijgt. Want jongvee weiden is een goede investering voor de diergezondheid en optimaal grazende melkkoeien, stelt de Werkgroep Meerweiden. Zowel voor weidende als niet-weidende melkveehouders staan vier jongveespecialisten klaar om het weiden van kalveren en pinken te updaten.

Advies+voor+meer+jongvee+in+de+weide
© Twan Wiermans

Of een melkveehouder nu wel of niet het jongvee weidt, er eens over herkauwen kan volgens de Werkgroep Meerweiden geen kwaad. De werkgroep is een initiatief van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en wordt gedragen door LTO, Biohuis, NAJK en Netwerk Grondig. Zowel voor weidende als niet-weidende melkveehouders is er nu kans op een gratis adviesgesprek aan de eigen keukentafel met een van de vier jongveespecialisten van het Grazy-team.

Een sterk koppel toekomstige melkkoeien begint met aandacht voor het jongvee. Iedere melkveehouder weet dat, maar soms is een derde aan de keukentafel even een extra impuls. Een frisse blik die meekijkt en meedenkt.


Vier jongveespecialisten vormen het Grazy-team, v.l.n.r.  Rientsje Berber Atsma, Sandra Stokreef, Geanne van der Paauw en Simone Verhoeven.
Vier jongveespecialisten vormen het Grazy-team, v.l.n.r.  Rientsje Berber Atsma, Sandra Stokreef, Geanne van der Paauw en Simone Verhoeven. © Werkgroep Meerweiden

Samen met deze onafhankelijke specialist kan de melkveehouder eens focussen op jongvee. Is jongvee weiden misschien toch het overwegen waard op een niet-weidend bedrijf? Gaat het weiden van jongvee naar tevredenheid? Hoe verloopt het managen van het jongvee buiten in deze natte zomer? Het zijn allemaal onderwerpen die ter sprake kunnen komen.


Tientallen melkveehouders hebben al gebruikgemaakt van een adviesgesprek. Kenmerkend in de reacties is dat melkveehouders zich erop betrappen dat jongvee nogal eens het ondergeschoven kindje is op het drukke bedrijf waar de aandacht vooral uitgaat naar de melkkoeien.

Ook vormen van bedrijfsblindheid in relatie tot jongvee en weiden sluipen erin. Sommige melkveehouders noemen ontwormpreventie of -behandeling als voorbeeld. Het gratis adviesgesprek is een soort wake-upcall.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer