Prijs voor beste idee voor registratie weiden jongvee

Jongvee weiden is een goede investering voor de diergezondheid en een later optimaal grazende melkkoe. Daarnaast draagt weidegang van het jongvee bij aan het imago van de melkveesector en ammoniakreductie. Maar het registreren van de weidegang van het jongvee staat in de kinderschoenen. Daarom looft het campagneteam Jong gegraasd, oud gedaan een prijs uit voor het beste registratie-idee.

Prijs+voor+beste+idee+voor+registratie+weiden+jongvee
© Twan Wiermans

Niet alleen meer koeien in de wei, maar ook meer jongvee. Daartoe is vorig jaar de campagne Jong gegraasd, oud gedaan. gelanceerd door Werkgroep Meerweiden. Want het aandeel kalveren en pinken in de wei is de laatste tien jaar afgenomen, terwijl de weidegang van de koeien juist is toegenomen tot 81 procent. De Werkgroep Meerweiden is een initiatief van het ministerie van LNV en wordt gedragen door LTO, Biohuis, NAJK en Netwerk Grondig.

Een beloningssysteem zou de weidegang van het jongvee kunnen stimuleren. Het doel is om een aparte premie bij de zuivelaars te realiseren vergelijkbaar met de plus op melkgeld voor weidend melkvee. Ook ammoniakreductie door jongvee weiden is een vorm van verdienmodel als op bedrijfsniveau daarmee een deel van de stikstofopgave wordt gehaald. Daartoe is een goede registratie noodzakelijk.

De Werkgroep Meerweiden vraagt daarom aan melkveehouders naar ideeën voor een goed registratiesysteem. Dat zijn immers degenen die het beste zouden moeten weten wat wel werkt en niet op het gebied van registratie. De registratie van weidegang van jongvee moet praktisch uitvoerbaar zijn en betrouwbaar. Het beste idee wordt beloond met een bundel van vijftig weidepalen en het bijna beste idee met een stapel van 25 weidepalen. Ideeën aanmelden kan via de campagnewebsite jongveeweiden.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer