Wens voor meer onderzoek in uienteelt

Telersorganisaties willen zich meer gaan inzetten voor onderzoek naar uien. Het gewas is voor veel akkerbouwers een belangrijk onderdeel van het bouwplan en kent specifieke uitdagingen, onder meer wat betreft gewasbescherming. 'Kennis is essentieel voor een duurzame en renderende uienteelt', stellen de organisaties die zijn verenigd in de sectie Teelt van BO Akkerbouw.

Wens+voor+meer+onderzoek+in+uienteelt
© Job Hiddink

LTO, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), NAJK en Bioplant willen de uienteelt opnemen in het onderzoeksprogramma van BO Akkerbouw. Dit programma voorziet in onderzoek, innovatie en kennisverspreiding voor Nederlandse akkerbouwers.

Dit programma wordt gefinancierd met een bijdrage over iedere hectare waarop akkerbouwers aardappelen, suikerbieten en granen telen. Door deze bijdragen kunnen zo'n zeventig lopende onderzoeksprojecten worden uitgevoerd. 'Als de uienteelt daaraan kan worden toegevoegd, dan zijn de grootste akkerbouwmatige teelten gedekt in het programma', zegt Hilde Coolman, portefeuillehouder akkerbouw bij NAJK.

Volgens Coolman valt er veel kennis te halen voor de uienteelt. 'Vooral aaltjes, schimmels en insecten zijn een probleem. Daardoor is het middelengebruik relatief hoog. Het zou mooi zijn als we dat kunnen reduceren.' Dat vindt ook voorzitter Tineke de Vries van LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente. 'Onkruid en de beschikbaarheid van zoetwater zijn ook grote uitdagingen in de uienteelt. Het is van belang om de afhankelijkheid van middelen te verminderen.'


Goed renderend gewas

De laatste jaren is de ui een goed renderend gewas is, constateert De Vries. 'Of dat in de toekomst ook zo is, valt of staat met de wijze waarop we duurzamer kunnen telen. Hiervoor is kennis nodig.' De zaaiui is met 29.000 hectare in 2023 een groot gewas in Nederland. 'Als telers gaan bijdragen, komt er veel onderzoeksgeld beschikbaar. Dan kunnen we impact maken met onderzoek.'

Onafhankelijk onderzoek is een voorwaarde voor een toekomstbestendige en succesvolle uienteelt, vindt NAV-voorzitter Adrie Vermeulen. 'BO Akkerbouw is de aangewezen partij om dit op te pakken nu er geen gelden uit het verleden beschikbaar meer zijn', stelt hij.


Economisch belang

De wens van de sectie Teelt krijgt steun van directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw. 'De uienteelt is van groot economisch belang voor akkerbouwers. Het gewas heeft specifieke uitdagingen. We gaan onderzoeken hoe we ons programma kunnen verbreden om kennishiaten in de uienteelt op te pakken en vanuit de teelt te kunnen aansluiten op bestaande onderzoeken', zegt hij.

'Onderzoek voor uien werd tot voor kort betaald uit oude gelden van het Productschap Akkerbouw. Die gelden zijn allemaal al besteed. Met het oog op de toekomst is het goed om de financiering nu structureel te organiseren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer