Blauwtong breidt verder uit in Nederland en Europa

Het aantal uitbraken van blauwtong bij schapen en runderen stijgt nog steeds met 904 deze week naar in totaal 7.288. Wel bleek vorige week al dat de stijgende lijn afzwakt en dat zet deze week door. De blauwtongepidemie blijft zich ook in andere landen uitbreiden.

Blauwtong+breidt+verder+uit+in+Nederland+en+Europa
© Jorien Slager

In Duitsland loopt het aantal uitbraken van blauwtong type 3 (BTV-3) sneller op dan in Nederland. In een week tijd zijn er volgens de cijfers van het Friedrich Loeffler Institut 1.184 uitbraken vastgesteld bij schapen, runderen en andere dieren als geiten, moeflons, alpaca's en kamelen. Het aantal uitbraken is dit jaar in totaal 7.434, waarvan het overgrote deel, 7.361, dateert van na 1 juni.

België telt dit jaar 2.286 uitbraken bij schapen, runderen geiten, alpaca's en herten. Met 1.293 is het aantal uitbraken bij de runderen hier het hoogst. Bij de schapen gaat het om 946 uitbraken en er zijn 30 geitenbedrijven getroffen door BTV-3.


Blauwtongvirus bereikt Frankrijk

Het virus heeft ook zijn weg gevonden naar Frankrijk. Daar zijn 185 uitbraken vastgesteld bij schapen en koeien, volgens de gegevens van het Animal Disease Information System (Adis).

In Denemarken en Luxemburg zijn er volgens Adis twee uitbraken van BTV-3. Vorige week werd het eerste geval van blauwtong vastgesteld in Zwitserland. Inmiddels is daar een tweede uitbraak van BTV-3 bijgekomen. Daarnaast is er een uitbraak van BTV-8 in dat land gemeld. Spanje kent zes uitbraken van BTV-8 en één van BTV-4. Ook in Andorra komt BTV-8 voor, daar zijn zeven uitbraken gemeld.

In het Verenigd Koninkrijk zijn nu vijftien uitbraken van blauwtong vastgesteld bij meer dan veertig schapen en runderen. Het eiland houdt nog vast aan de strategie van het instellen van een besmette zone van 20 kilometer waarin een vervoersverbod geldt voor vatbare dieren. Daarnaast zijn er nu drie vaccins toegelaten waarmee de schapen en runderen tegen BTV-3 mogen worden gevaccineerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer