Grote zorgen in Kamer over schrappen NPLG, BBB ziet geen reden tot paniek

In de Tweede Kamer leven grote zorgen over het schrappen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Partijen spreken van 'bestuurlijk vandalisme' en 'pyromanenpolitiek'. Volgens BBB komt alle kritiek veel te vroeg.

Grote+zorgen+in+Kamer+over+schrappen+NPLG%2C+BBB+ziet+geen+reden+tot+paniek
© Dirk Hol

Het nieuws van woensdagochtend dat het kabinet-Schoof een streep zet door het NPLG maakt veel los tijdens het debat over stikstof en natuur dat vanmiddag plaatsvindt. Met het stopzetten van het NPLG komt er een einde aan de aanpak van het vorige kabinet dat stikstofruimte moest opleveren voor onder meer het legaliseren van de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders.

CDA-Kamerlid Derk Boswijk vreest de gevolgen voor de PAS-melders. 'Gooi geen oude schoenen weg als het onzeker is of er nog nieuwe schoenen komen.' Hij wijst erop dat over vier maanden de termijn afloopt dat de PAS-melders zijn gevrijwaard van handhaving. 'Het regent straks handhavingsverzoeken.'

Volgens Kamerlid Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) gaat bij BBB de vlag uit, maar neemt de kans op een koude sanering in de veehouderij toe door dit beleid. Zij omschrijft het als 'bestuurlijk vandalisme'.


Generieke korting voorkomen

De vrees voor een koude sanering wordt ook gedeeld door Kamerlid Harm Holman (NSC). 'Alleen richten op een nieuwe derogatie is onvoldoende om uit de mestcrisis te komen. We moeten ook een plan B hebben om een generieke korting te voorkomen.'

ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis: 'Het schrappen van beleid is makkelijk, met alternatieven komen die standhouden bij de rechter is geen sinecure. Dit is pyromanenpolitiek.'


Veel kritiek was er op de VVD, die in de nieuwe coalitie het beleid van de eigen vorige minister Christianne van der Wal teniet lijkt te doen. Volgens Kamerlid Thom van Campen van die partij ontbrak het daarvoor aan draagvlak.

'Maatwerk en een fonds van 25 miljard euro konden niet voorkomen dat ministers lastig werden gevallen door tegenstanders. Deze minister denkt dat het anders kan. Ik laat mij graag door haar overtuigen', aldus de liberaal.


LVVN later aan het woord

Of de alternatieve plannen voor de stikstofaanpak tijdens het debat van vandaag duidelijk worden is nog de vraag. De beide bewindslieden op het ministerie van Landbouw Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) komen later aan het woord.

Volgens BBB-Kamerlid Carolien van de Plas komt alle kritiek op het schrappen van het NPLG dan ook veel te vroeg. 'Er wordt veel paniek gezaaid aan deze tafel terwijl we helemaal niet weten met welke plannen de minister straks komt. Daar moeten we op vertrouwen. Wellicht zijn het heel goede plannen.'


Het vervolg van het debat is hier live te volgen.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer