Natuur- en milieuorganisaties na schrappen NPLG: kabinet laat natuur vallen

Natuur- en milieuorganisaties vinden het onbegrijpelijk dat het kabinet grotendeels wil breken met de natuur- en stikstofplannen die in de afgelopen regeerperiode zijn gemaakt. Greenpeace concludeert dat dit kabinet 'de natuur officieel heeft laten vallen'.

Natuur%2D+en+milieuorganisaties+na+schrappen+NPLG%3A+kabinet+laat+natuur+vallen
© Twan Wiermans

'De natuur staat er ontzettend slecht voor en het is daarom cruciaal dat de stikstofuitstoot wél gaat afnemen', reageert Natuur & Milieu.

Volgens Greenpeace behartigt dit kabinet 'enkel de belangen van de grote agro-industrie'. De milieuorganisatie procedeert al langere tijd via de rechter tegen het stikstofbeleid van de overheid, dat volgens de organisatie veel ambitieuzer moet. De lijn die het kabinet nu kiest 'sterkt ons alleen maar in de bodemprocedure die we zijn gestart om juist de meest kwetsbare natuur in Nederland overeind te houden', laat een woordvoerder weten.


'Jojobeleid' desastreus voor natuur

Directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu verwijt het kabinet 'jojobeleid', dat volgens haar desastreus is voor de natuur. Het geeft bovendien onduidelijkheid aan provincies, boeren en bedrijven. 'Hier heeft niemand baat bij. De natuur en landbouw, en dus ook de bodem, verschillen per gebied. Dus een gebiedsgerichte aanpak was en blijft ontzettend nodig.'

Natuurmonumenten vindt de voornemens van het kabinet 'een klap in het gezicht van iedereen die de afgelopen jaren werkte aan een mooier platteland'. Daarnaast is het dreigende wegvallen van provinciale plannen en de bijbehorende financiering 'een knauw voor de Nederlandse natuur'.

'Het buitengebied verarmt. De biodiversiteit neemt af, het aantal dagvlinders is sinds 1992 gehalveerd. Bloeiende plantensoorten verdwijnen doordat insecten zeldzaam zijn geworden. Die insecten bestuiven onze gewassen en zijn dus voor onze voedselzekerheid cruciaal', aldus de organisatie.


MOB: natuurvergunningen op het spel

Het kabinet zet de natuurvergunningen van industriële bedrijven en luchthavens op het spel als het natuurplannen schrapt die de afgelopen jaren voor het landelijk gebied zijn gemaakt, stelt Johan Vollenbroek van milieuorganisatie MOB. 'Tijdens intrekkingsprocedures die wij voeren tegen bestaande vergunningen wijst de landsadvocaat steeds op het NPLG. Als het kabinet die basis weghaalt, verzwakt het de eigen juridische positie. Maar dat heeft het kabinet blijkbaar niet door.'

MOB heeft onder meer procedures lopen tegen de vergunningen van Schiphol, diverse kolencentrales en Tata Steel IJmuiden. De stikstofuitstoot van die bedrijven speelt daarin een belangrijke rol. Als argument om afgegeven vergunningen in stand te houden, noemen advocaten die de overheid vertegenwoordigen volgens Vollenbroek vaak de positieve effecten die van het NPLG worden verwacht.

Maar het kabinet is van plan de financiering daarvan grotendeels in te trekken en de aanpak om te gooien. 'Wil het kabinet de industrie opofferen aan een failliet landbouwmodel?', vraagt de MOB-voorzitter zich af.


Doelen op het gebied van natuur, klimaat en waterkwaliteit blijven intussen gewoon staan, al wil het kabinet nog proberen in Brussel uitzonderingen los te krijgen. Het is verder nog onduidelijk hoe landbouwminister Femke Wiersma de doelen voor natuurherstel en -behoud concreet wil bereiken. Volgens Vollenbroek zal het kabinet 'als een duveltje uit een doosje met heel goede alternatieve plannen moeten komen'.

MOB stelt veel vertrouwen te hebben in de lopende procedures. De organisatie overweegt nu de strijd tegen stikstofuitstoot door de industrie nog verder op te voeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer