Drenthe verpacht grond voortaan voor drie in plaats van één jaar

Provincie Drenthe verpacht grond met ingang van 2025 niet langer voor één jaar, maar voor drie jaar. Tussen 7 september en 6 november staat de inschrijving voor provinciale pachtgronden in de provincie open.

Drenthe+verpacht+grond+voortaan+voor+drie+in+plaats+van+%C3%A9%C3%A9n+jaar
© Marcel Berendsen

Behalve een gunning voor drie jaar is ook nieuw dat boeren die deelnemer zijn van Duurzaam Boeren Drenthe, meer punten in de gunning krijgen. Daarmee wil de provincie duurzaam gebruik van de gronden verder stimuleren. Ook is het afstandscriterium verder gespecificeerd.

'Met deze nieuwe pachtvoorschriften sluiten we beter aan bij zowel de ervaringen van de pachters als bij de maatschappelijke vraagstukken rond grondgebruik', zegt gedeputeerde Egbert van Dijk (BBB). 'Daarnaast sluiten de voorwaarden ook beter aan op de doelen en programma's die de provincie Drenthe heeft vastgesteld voor het landelijk gebied.'

In totaal verpacht Drenthe zo'n 2.550 hectare, waarvan 1.200 hectare natuurgrond en 1.350 hectare ruilgrond. De ruilgrond is in een eerder stadium door de provincie aangekocht en heeft de provincie tijdelijk in bezit om provinciale doelen te realiseren.


Meerjarig bouwplan

De gunning voor drie jaar wordt ingevoerd, zodat gepachte grond beter kan meedraaien in meerjarige bouwplannen van agrariërs. Overigens geldt dit criterium niet voor alle grond: percelen die op de nominatie staan verkocht te worden of anderszins nodig zijn voor provinciale doelen, kunnen wel voor een jaar worden gepacht.

In de voorschriften staat verder dat de pachter 4 procent van de grond niet mag benutten voor productie. De provincie verwacht dat deze oppervlakte wordt benut om bufferstroken aan te leggen of bloemen- en kruidenrijke mengsels in te zaaien. Pachters kunnen deze niet-beteelde oppervlakte inschrijven voor de ecoregeling in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Beheer en onderhoud van landschapselementen blijven onderdeel van de voorwaarden. Bomen- en bloembollenteelt zijn uitgesloten.


Afstand tot pachtgrond

Gunning van de percelen is voornamelijk afhankelijk van de afstand van de pachter tot het perceel. 'Een pachter die dichter bij het perceel zit, krijgt meer punten dan een pachter die verder weg zit. Dit is in de nieuwe gunningscriteria preciezer uitgewerkt. Een pachter binnen 50 meter krijgt vijftien punten, een pachter op meer dan 3 kilometer slechts één punt', legt de provincie de systematiek uit.

Bestaande duurzaamheidscertificaten, zoals Beter Leven, PlanetProof en Skal, leverden al extra punten op. Nieuw is dat deelnemers aan Duurzaam Boeren Drenthe vanaf dit jaar twee punten extra krijgen in het gunningsproces.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    50 %
  • Dinsdag
    20° / 11°
    5 %
  • Woensdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer