Rijksvastgoedbedrijf gunt voor boer met certificaat groter voordeel

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) gaat boeren met duurzaamheidscertificaten sterker bevoordelen bij het gunnen van de pachtcontracten. Het RVB wil zo bijdragen aan duurzamer grondgebruik van de agrarische sector. Het gaat om de contracten voor geliberaliseerde pacht.

Rijksvastgoedbedrijf+gunt+voor+boer+met+certificaat+groter+voordeel
© Han Reindsen

Het RVB gunt deze pachtgrond gewoonlijk aan de boer die de hoogste pachtsom biedt. Vorig jaar kwam daar een gunningscriterium bij. Boeren met een duurzaamheidscertificaat kregen bonuspunten die telden als een fictieve verhoging van het bod. Dat fictieve deel van het bod, weergegeven in een percentage, wordt vanaf 2025 in drie jaar verdubbeld.

'Dit betekent dat boeren die in het bezit zijn van zo'n duurzaamheidscertificaat, in de toekomst nog meer kans maken op een kavel binnen de geliberaliseerde pacht en dat de gronden daarmee duurzamer worden gebruikt', zegt Eelco Terpstra, sectiehoofd agrarisch gebruik bij het RVB.


Skal meest gebruikt

Het gaat op dit moment om vier duurzaamheidscertificaten: Omschakeling naar biologisch – Skal: 15 procent; On the way to PlanetProof – Grondgebonden teelt: 10 procent; On the way to PlanetProof – Melk: 5 procent; en Beter Leven 1 ster – Melk: 4 procent. Deze percentages worden verdubbeld. Het voordeel van een Skal-certificaat gaat in drie jaar stapsgewijs van 15 naar 30 procent.

'We willen duurzamer grondgebruik binnen de geliberaliseerde pachtovereenkomsten stimuleren', zegt projectmanager Mark Helfrich van het RVB. 'Het bleek dat in meer dan de helft van de gevallen de boeren het Skal-certificaat gebruikten. Dit certificaat heeft volgens onderzoek van Wageningen University & Research en Stichting Milieukeur het grootste effect op biodiversiteit, bodemkwaliteit en waterkwaliteit.'


Geliberaliseerde pacht

In totaal heeft het RVB ongeveer 41.000 hectare agrarische grond in eigendom. Hiervan is zo'n 80 procent reguliere pacht, 10 procent erfpacht en 10 procent geliberaliseerde pacht. Geliberaliseerde pacht betekent dat de grond openbaar de markt op wordt gebracht. Via biedboek.nl kunnen boeren op een kavel pachtgrond bieden. Deze pachtvorm is kortlopend met een maximale duur van zes jaar.

Het RVB zet jaarlijks ongeveer 10 procent van de vrijgekomen grond om naar biologische landbouw. 'Dat hopen we ieder jaar te bereiken', benadrukt Terpstra. Dit jaar verwacht het RVB ongeveer 800 hectare geliberaliseerde pacht aan te kunnen bieden. 'Hiervan is nu al ongeveer 10 procent biologisch', zegt Terpstra.


Blijvend biologisch

Grond die voor biologisch landbouw wordt gebruikt, blijft in gebruik als biologische landbouwgrond, benadrukt het RVB. Zo wordt steeds meer grond van het RVB biologisch verpacht. 'Op die manier helpt het RVB mee aan de ambitie van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur om te zorgen dat 15 procent van het Nederlandse landbouwoppervlak in 2030 biologisch is.'

Het RVB controleert jaarlijks of de boeren nog over de juiste certificaten beschikken. Het toetsen van de duurzaamheidscertificaten ligt bij de certificeerders. Het RVB schrijft ook bouwplannen voor.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 12°
    75 %
  • Woensdag
    15° / 9°
    80 %
  • Donderdag
    15° / 7°
    75 %
Meer weer